Gratis verzending vanaf €20

Leren praten met plezier

Een handboek om de sociale, spraak- en taalontwikkeling van kinderen te bevorderen

Elaine Weitzman   Janice Greenberg  

ISBN 9789088508134 | 408 pagina's | Paperback | 2e druk 2019

Omschrijving

Dit fraai geïllustreerde boek biedt een praktische, op onderzoek gebaseerde benadering om vaardigheden op het gebied van sociale, spraak- en taalontwikkeling en beginnende geletterdheid bij jonge kinderen te bevorderen.

Voorbeeldillustratie (Taalfases en communicatiestijlen)
Illustraties in boek door Ruth Ohi, Christine Tripp en Kathryn Adams


Dit door The Hanen Centre ontwikkelde programma kan worden gebruikt tijdens de dagelijkse interacties in de kinderopvang, de peuterspeelzaal of de eerste groepen van de basisschool. Deze uitgave richt zich op diverse ontwikkelingsniveaus: van baby’s in de eerste fasen van non-verbale communicatie tot kinderen die in hele zinnen kunnen praten. 

De eenvoudig in te zetten hulpmiddelen en de stap-voor-stapmethode zorgen ervoor dat professionele opvoeders en leerkrachten alle kinderen in hun groep kunnen helpen, ook tweede-taalverwervers en kinderen met een vertraagde sociale of taalontwikkeling. 

De Leren praten met plezier-aanpak biedt trainers en coaches die werken met pedagogisch professionals en opvoeders uitstekende middelen waarmee ze ieder kind op de juiste manier kunnen benaderen, door in te spelen op de signalen van het kind. Kinderen zullen daardoor beter in staat zijn nieuwe vaardigheden te oefenen en zichzelf verder te ontwikkelen.
 

Recensies

"Leren praten met plezier helpt jonge kinderen taal te leren, ongeacht hun leer- en communicatiestijl. Zelfs kinderen met TOS kun je met deze methode goed begeleiden."
- Uit KIDDO 3 (2019) - Op weg naar taal

"Leren praten met plezier is een handig hulpmiddel waarop je een inschatting kunt maken wat het individuele kind van jou nodig heeft om te communiceren. Het boek maakt je ook bewust van hoe je interactie is met kinderen en hoe je die meer kunt afstemmen op het kind. Door het boek ga je reflecteren op je eigen handelen. Waarom pak ik deze situatie op deze manier aan, was dit de juiste aanpak of had ik het ook anders kunnen doen? Kortom, een praktisch boek met tal van reële voorbeelden die in de dagelijkse praktijk kunnen voorkomen."
- Uit een recensie van Vroeg (Kennisplatform Jonge Kind)

"Handig zijn de verschillende observatieformulieren, die aangereikt worden. Dat maakt het boek direct bruikbaar. (...) De praktijksituaties die beschreven worden, gaan vaak over zeer jonge kinderen of kinderen met een ontwikkelingsachterstand. Dat maakt dit boek dan ook uitermate geschikt voor peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en speciale scholen." 
- Uit een recensie van De Wereld van het Jonge Kind ( HJK ), nummer 8 2019

“Deze vertaalde uitgave beschrijft een kindgerichte benadering om vaardigheden op het gebied van sociale, spraak- en taalontwikkeling en beginnende geletterdheid bij (hele) jonge kinderen te bevorderen.”
- Vakblad HJK, nummer 8 april 2019 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte over dit onderwerp