Sociaal-emotioneel functioneren van kinderen op de basisschool

Francine Jellesma  

ISBN 9789088509070 | Paperback | 1ste druk, 2019 | mei 2019

Omschrijving

Kinderen in Nederland brengen vanaf hun vierde tot en met ongeveer hun twaalfde een groot deel van hun tijd door op de basisschool. Daar zitten ze in een klas samen met een groep andere kinderen en voor velen is dit acht jaar lang dezelfde groep. Een groot deel van de sociaal-emotionele ontwikkeling vindt dus plaats in deze setting. In dit boek behandelt Francine Jellesma alle aspecten van deze ontwikkeling: relaties met leeftijdsgenoten, de band en interacties met de leerkracht, de emotionele ontwikkeling en de sociaal-emotionele problemen in de klas inclusief de bijbehorende doelen en interventies.

De auteur gaat specifiek in op faalangst, schoolweigering, pesten, motivatie en betrokkenheid. Ook de grote ontwikkelingspsychologische theorieën komen aan bod, evenals de pedagogische theorieën over onderwijs en op welke manier je deze terugziet in de manier waarop het onderwijs is vormgegeven. Daarnaast legt ze uitgebreid uit welke doelen scholen op sociaal-emotioneel gebied moeten behalen.

Francine Jellesma heeft jarenlang lesgegeven over de sociaal-emotionele ontwikkeling op de basisschool. Ze heeft veel samengewerkt met basisscholen, onderzoek gedaan naar sociaal-emotionele thema’s en ze heeft met kinderen gewerkt in de schoolsetting. Door de concrete voorbeelden heeft ze in Sociaal-emotioneel functioneren van kinderen op de basisschool een goede balans gevonden tussen de abstracte wetenschap en de concrete praktijk.

Een aanrader voor professionals in opleiding (tot leerkracht, pedagoog, ouder-kindcoach, psycholoog, logopedist) en professionals in het veld die hun kennis willen bijspijkeren.