Gratis verzending vanaf €20

Vier wegen naar motivatie

Werkboek motiveren is te leren

Dirk van der Wulp   Sandra Elzinga  

ISBN 9789085602170 | 112 pagina's | Paperback | 1e druk, 2023

Omschrijving

“Ze doen helemaal niks”
“Het zit er wel in, maar het komt er niet uit”

Herken je dit? Wil je weten hoe je jouw leerlingen meer kunt motiveren?

Als je leerlingen niet gemotiveerd zijn is het hard werken voor de leraar. Je hebt het gevoel dat je voortdurend loopt te trekken terwijl de leerlingen lekker meeliften. Dat is zonde van jouw energie en jammer voor de leerlingen. Wat kun je doen?

Dit werkboek begint met een overzicht van wat werkt om mensen te motiveren en hoe je dat motiveren in de klas voor elkaar zou kunnen krijgen. Vanuit daar kijk je in de vervolghoofdstukken door middel van oefeningen ten eerste naar wat er al gebeurt in jouw les, ten tweede naar wat je wilt gaan doen en ten derde naar welke stappen je dan kunt gaan zetten. In dit boek krijg je geen kant-en-klare recepten, wel heel veel oefeningen, suggesties en voorbeelden om zelf te kunnen bepalen wat voor jou werkt om jouw leerlingen te motiveren.

Vier wegen naar motivatie is in principe bruikbaar voor iedereen, maar geschreven vanuit het perspectief van leerkrachten, docenten en anderen in het onderwijs.

In elk werkboek Vier wegen naar motivatie zit een A4 met een Motivatie Happertje. Je kunt het als spelletje zien of er serieus mee aan de slag gaan. En wellicht doe je dan een paar mooie ervaringen op.

Dirk van der Wulp was 40 jaar docent biologie en mentor en zo’n 30 jaar schoolcounselor en trainer oplossingsgericht werken. Sandra Elzinga is docent biologie en werkt als coach, trainer en mediator in het onderwijs. Samen hebben zij de training ’Motiveren is te leren, vier wegen op weg naar motivatie’ opgezet. Dit werkboek is gebaseerd op de uitleg en de oefeningen die ook in de training gebruikt worden. Jarenlange ervaring heeft geleerd wat werkt en wat niet.

In de media

  • Opinie Onderwijsblad. Leerlingen motiveren is een kwestie van aanpakken, april 2023. 
  • Artikel Bionieuws. 'Geef leerlingen een gevoel van autonomie', maart 2023.

Recensie

De lezer wordt in ieder hoofdstuk ook uitgenodigd een zelfevaluatieschema in te vullen. Dat is een instrument waarmee de lezer zijn vooruitgang kan meten, typerend voor de aanpak van Dirk en Sandra. Zo ervaar je als lezer zelf hoe het motivatieproces in de praktijk werkt. (....) Als je dit boek zorgvuldig leest, kun je zelf — of met je teamgenoten — een selectie maken van activiteiten die je verder helpen. Maak een plan voor de eerste stappen, kies bijpassende activiteiten, breng die in de praktijk, kijk een paar maanden of een jaar later terug op wat je met je leerlingen hebt bereikt, en kies dan oefeningen die je weer op een hoger niveau brengen."

- Uit een recensie van Onderzoek Onderwijs, mei 2023.

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: