Gratis verzending vanaf €20

Groepsdynamiek in de verstandelijk gehandicaptenzorg

Methodisch werken aan een positief groepsklimaat

Aswintha Mandemaker  

ISBN 9789088508967 | 208 pagina's | Paperback | 3e druk, 2023
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

‘Eindelijk een boek voor groepsbegeleiders waarin groepsdynamiek is toegepast op de (L)VG-zorg!’

Het groepsklimaat in de verstandelijk gehandicaptenzorg is een belangrijke factor voor het welzijn en de ontwikkeling van individuele cliënten. Begeleiders hebben daarom de opgave om een positief en gunstig groepsklimaat te creëren. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want dat kan behoorlijk ingewikkeld zijn. In dit boek wordt voor het eerst beschreven hoe begeleiders in (L)VG/LVB-(woon)groepen hier methodisch aan kunnen werken.

Tot nu toe moesten begeleiders zelf de vertaalslag maken van algemene kennis over groepsdynamiek naar specifiek de verstandelijk gehandicaptenzorg. De auteur maakt nu deze vertaalslag nadat ze deze kennis eerst in de praktijk heeft onderzocht. Het boek is dan ook sterk praktijkgericht: er staan veel voorbeelden in en een groot aantal interventies waarmee begeleiders meteen aan de slag kunnen.

Groepsdynamiek in de verstandelijk gehandicaptenzorg is geschreven voor mbo- en hbo-groepsbegeleiders en studenten in opleiding, maar is ook bruikbaar voor gedragsdeskundigen die een begeleidersteam ondersteunen. Het boek richt zich inhoudelijk met name op woongroepen voor mensen met een lichte of matige verstandelijke beperking, waarbij veel inzichten ook bruikbaar zijn voor dagbestedingsgroepen.

Aswintha Mandemaker heeft in de verstandelijk gehandicaptenzorg gewerkt als groepsbegeleider. Zij coacht en traint sinds 2009 medewerkers en teams.

In de notenlijst in de eerste druk is een fout geslopen. Zie erratum voor de juiste nummering van de noten.
 

Reviews

"Het boek maakt de complexiteit van groepsdynamiek duidelijk en geeft een goede vertaalslag van bestaande literatuur naar specifiek de (L)VG-woongroep."
- Uit een recensie van Klik (Verstandelijk gehandicaptenzorg)

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: