Groepsdynamiek in de verstandelijk gehandicaptenzorg

Methodisch werken aan een positief groepsklimaat

Aswintha Mandemaker

ISBN 9789088508967 | Paperback | 1ste druk 2019 | Verwacht

Omschrijving

“Eindelijk een boek voor groepsbegeleiders waarin groepsdynamiek is toegepast op de (L)VG-zorg”.

Het groepsklimaat in de verstandelijk gehandicaptenzorg  is een belangrijke factor voor het welzijn en de ontwikkeling van individuele cliënten. Begeleiders hebben daarom de opgave om een positief en gunstig groepsklimaat te creëren. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want dat kan behoorlijk ingewikkeld zijn.  In dit boek wordt voor het eerst beschreven hoe begeleiders in (L)VG (woon)groepen hier methodisch aan kunnen werken.

Tot nu toe moesten begeleiders zelf de vertaalslag maken van algemene kennis over groepsdynamiek naar specifiek de verstandelijk gehandicaptenzorg. In dit boek is dit gedaan, nadat deze kennis eerst in de praktijk onderzocht was.  Het boek is sterk praktijkgericht: er staan veel praktijkvoorbeelden in en een groot aantal interventies waarmee begeleiders meteen aan de slag kunnen.

Dit boek is geschreven voor MBO en HBO groepsbegeleiders (en studenten in opleiding) en is ook bruikbaar voor gedragsdeskundigen die begeleidersteams ondersteunen. Het boek richt zich inhoudelijk met name op woongroepen voor mensen met een lichte of matige verstandelijke beperking, waarbij veel ook bruikbaar is voor dagbestedingsgroepen.

De auteur, Aswintha Mandemaker, heeft in de verstandelijk gehandicaptenzorg gewerkt als groepsbegeleider en gezinsbegeleider en coacht en traint sinds 2009 medewerkers en teams.