Kijk!  Ik ben een kikker
€ 29,90

Kijk! Ik ben een kikker

Meer met muziek bij taalontwikkeling van jonge kinderen

30 liedjes en 10 spreekteksten met begeleidende spelvormen, ondersteund met gebaren

Saskia Koning   Wouter Verhage  

ISBN 9789088509193 | Paperback | 1ste druk, 2019 | najaar 2019

Omschrijving

 

In een peutergroep op een kindcentrum zit gemiddeld één kind met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) en ongeveer 7% van de kinderen op de basisschool heeft een TOS. TOS heeft grote impact op het leven van een kind. Zowel voor kinderen die de taal vlot verwerven, als voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis is het luisteren naar liedjes en zelf muziek maken is niet alleen een leuke activiteit, maar ook goed voor de taalontwikkeling. De liedjes in Kijk! ik ben een kikker zijn door hun opbouw zeer geschikt voor kinderen met een TOS. Ook door de thema’s die dicht bij het dagelijks leven staan van kinderen:
·         Dit ben ik
·         Wat gaan we doen vandaag?
·         Wij maken muziek!
·         Dol op dieren
·         Wat een weertje!

In de keuze van de liedjes is gekeken naar wat ze bijdragen aan diverse ontwikkelingsgebieden: spraak en taal, interactie en communicatie, motoriek, sociaal-emotionele en muzikale ontwikkeling. Bij elk liedje horen spelactiviteiten, muzikale variaties, combinatietips en ideeën, materialen en ook de muzieknotatie staat erbij. Daarnaast is er aandacht voor theorie over muziek en taalontwikkeling, en praktijkervaringen.

Natuurlijk zijn er, speciaal voor kinderen met TOS, bij alle liedjes de bijpassende gebaren opgenomen uit de Nederlandse Gebarentaal.

Op de uitgebreide website komen video’s van alle liedjes en spreekteksten uit de bundel; gezongen en ook weer ondersteund met gebaren.

Saskia Koning maakte de keuze voor de liedjes, schreef er zelf een aantal en zingt ze ook met de gebaren op de website. Zij is logopedist, Muziek op Schoot docent en trainer Hanen ouderprogramma Praten doe je met z’n tweeën. Op dit moment werkt zij bij Pento Audiologische Centra op een behandelgroep voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS).

Wouter Verhage schreef de arrangementen. Hij is dirigent, zanger en muziekpedagoog. Door te spreken op congressen over de relatie tussen muziek en taal werd hij geraakt door de speciale behoeften die kinderen met een taalontwikkelingsstoornis nodig hebben en zo ontstond  een inspirerende samenwerking met Saskia.