Vol vertrouwen
€ 24,90

Vol vertrouwen

werken met dreumesen en peuters
geïnspireerd op de visie van Emmi Pikler

Jantine Peters   Jeanine Mulder  

ISBN 9789085601234 | Paperback | 1ste druk | 10-05-2021

Omschrijving

In dit boek maak je kennis met het inspirerende gedachtengoed van Emmi Pikler. De Piklervisie is gebaseerd op een heel persoonlijke benadering van ieder kind. Je neemt de tijd voor verzorgingsmomenten als verschonen en de maaltijden en werkt met het kind samen als gelijkwaardige partner. Dit heeft als resultaat dat een kind zich altijd gezien weet en veilig voelt. Daardoor zal het kind in zijn ‘eigen tijd’ emotioneel gevoed op weg gaan om zijn omgeving te onderzoeken. Zo doende leert het kind zichzelf in allerlei nieuwe situaties kennen en gaat het graag nieuwe uitdagingen aan.

De kracht van dit boek schuilt in de combinatie van praktische theorie, concrete voorbeelden, inspirerende foto’s en nuttige tips. Vanuit vijf thema’s maak je stap voor stap kennis met de Piklervisie. Ieder thema sluit af met een serie verwerkingsopdrachten. De Piklervisie nodigt je uit anders te kijken naar dreumesen en peuters, anders te gaan dénken over jonge kinderen en van daaruit praktisch aan de slag te gaan. Al doende zal je ervaren hoe logisch alles is, hoe de concrete ‘oplossingen’ in de praktijk elkaar vinden en versterken.

Het boek richt zich op pedagogisch medewerkers in de kinderopvang werkzaam met een- tot vierjarigen, maar ook ouders, gastouders en grootouders van een dreumes of peuter kunnen inspiratie opdoen met dit boek. De titel ‘Vol vertrouwen’ verwijst naar het doel dat de auteurs voor ogen stond: dat jij vol vertrouwen bent over je eigen kennis, vaardigheden en houding in je omgang met een dreumes of peuter zodat je vol vertrouwen een kind de tijd en de ruimte gunt om vrij en zelfstandig te spelen en bewegen.

Jantine Peters en Jeanine Mulder zijn beiden Pikler® pedagoog en hebben jarenlange praktijkervaring in de kinderopvang. Bij dit boek hebben zij tevens de gelijknamige training ‘Vol vertrouwen’ ontwikkeld.

 

De auteurs hebben in dit boek de Piklervisie op een verrassende en begrijpelijke manier uitgewerkt voor kinderen van 1-4 jaar. Niet alleen over het waaróm, maar vooral ook over het hóe van de Piklervisie gaat dit boek. Dit boek biedt handvatten, die jouw werk als pedagogisch medewerker prettig en zinvol maken en het leven voor kinderen overzichtelijk en plezierig.

Sjoukje Borbély - van der Spek, klinisch kinderpsycholoog en orthopedagoog

(van 1969-1982 werkzaam in het Piklertehuis)