Gratis verzending vanaf €20

Peperkoekpoep

Verhalen voor het stimuleren van klankbewustzijn bij jonge kinderen

Margoke Nijssen   Iris Revers  

ISBN 9789085601586 | 64 Pagina's | Hardcover | 2e druk, 2022

Omschrijving

Lees je mee over de avonturen van Pim, Mo, Kaatje en Stijn?

Peperkoekpoep is het eerste boek uit een serie van drie. Het boek bevat korte verhalen, opgebouwd uit woorden met één specifieke klank. Deze verhalen bieden de mogelijkheid het klankbewustzijn te stimuleren. Dit is een belangrijke vaardigheid voor het leren praten op jonge leeftijd en het leren lezen en schrijven op latere leeftijd.

Peperkoekpoep is bedoeld voor kinderen van 3 tot 7 jaar. En natuurlijk voor alle kinderen (en hun voorlezers) die van vrolijke prentenboeken houden.  Professionals zoals logopedisten en leerkrachten in het basisonderwijs kunnen Peperkoekpoep ook gebruiken in de dagelijkse praktijk. 

Schrijfster Margoke Nijssen studeerde logopedie en taal- en spraakpathologie en heeft zich gespecialiseerd in taalontwikkelingsstoornissen bij jonge kinderen. In haar werk als klinisch linguïst is zij onder andere betrokken bij de zorg voor peuters met een fonologische stoornis, waarbij het stimuleren van klankbewustzijn een belangrijk onderdeel van de behandeling vormt.

Illustrator Iris Revers studeerde af als orthopedagoog en is werkzaam als pedagogisch begeleider op twee behandelgroepen voor peuters met een fonologische stoornis. Daarnaast maakt ze eigen werk en illustraties onder de naam PIETenKEES.

Recensies

"Peperkoekpoep is een feestje! 
Een parel vol originele, grappige en avontuurlijke klankverhaaltjes, herkenbaar én verrassend. 
De hoofdrolspelertjes Pim, Mo, Kaatje en Stijn zijn op unieke wijze geïllustreerd en brengen de verhaaltjes kleurrijk en vrolijk tot leven. Met dit boek worden voorlezen, luisteren, kijken én leren een genot! Niet alleen voor ouders en kinderen, maar zeker ook voor logopedisten en leerkrachten. Peperkoekpoep is een inspiratiebron en geeft mij logopedische behandel- en lesideeën, waarbij de kracht van herhaling buitengewoon goed uit de verf komt."

- Carline van Oosten,  logopedist Vroegbehandeling 

"Door de grappige titel van dit kindervoorleesboek zijn de kinderen van mijn groep direct nieuwsgierig naar het verhaal.  Dat de kinderen zichzelf kunnen herkennen in de verschillende verhaaltjes komt mede door de diversiteit in de mooie tekeningen die tevens perfect aansluiten bij de verhalen. Ook sluiten de teksten goed aan bij hun belevingswereld, ze zijn grappig, spannend en soms gewoon gek. Kortom kinderen kunnen heerlijk meekijken in het boek, terwijl ze spelenderwijs luisteren naar de specifieke klank in het verhaal.
Verder vind ik het een mooie toevoeging dat de eerste letter van het verhaal groot getekend is en dat de verhalen niet te lang zijn."

- Linda, 55 jaar, pedagogisch medewerkster peuterspeelzaal

"Het boek heeft een mooie opbouw en is heel gebruiksvriendelijk. (...) Een mooie aanvulling van het boek is dat elk verhaaltje met een "wolk" van woorden begint, met de beginletter die centraal staat. Ook zijn het verhaaltjes met een brede woordenschat met alledaagse woorden maar ook met moeilijkere woorden.
De kinderen die dit boek voorgelezen krijgen, worden als ware in een mooi rijk taalbad gedompeld. (...) 
Voor leerkrachten of pedagogisch medewerkers/logopedisten die het klankbewustzijn als doel stellen, hebben met dit boek een heel mooi exemplaar in handen. (...)  Het boek leent zich als uitdaging voor de kinderen die al volop bezig zijn met klanken maar ook voor de kinderen die extra oefening nodig hebben, zodat zij ondergedompeld worden in de klanken die ze moeilijk vinden."
- Mariëlle Hoeks, 44 jaar, moeder van Jules (TOS) en Kaat, leerkracht basisonderwijs groep 1-2-3.

"Mijn kinderen hebben van de verhalen genoten en wilden ze steeds opnieuw horen. De verhalen passen in de belevingswereld van het jonge kind. Doordat er steeds een bepaalde klank centraal staat wordt het klankbewustzijn op een leuke manier bij de kinderen gestimuleerd. Ook is het door de korte verhalen zeer geschikt voor jonge kinderen met een korte spanningsboog. De illustraties zijn erg mooi en maken dat de verhalen nog meer gaan leven. Kortom een boek wat ik zeer zou aanraden aan ouders en basisscholen."
-  Jeanette de Ree - Esselman,  36 jaar. Moeder van 3 dochters; Sophie (6 jaar), Abby (4 jaar) en Sarah (1 jaar). Intern begeleider / MEd specialist jonge kind 

"Peperkoekpoep, alleen de titel zorgt er al voor dat je dit boek wilt voorlezen! De humor wordt weerspiegeld in de verhaaltjes zoals 'Spikkeltaart' 'Knetteren op de kermis' en 'Het spookjesfeest'. Wat hebben mijn kinderen gelachen en genoten! (…) De verhaaltjes zijn origineel, inspirerend en ontzettend grappig. En het mooie is dat achter deze verhaaltjes een achterliggend doel schuilt, zonder dat het invloed heeft op de inhoud van het verhaal. Dit is prachtig gedaan door de auteur. In ieder verhaaltje staat een klank centraal en komen er veel woordjes met deze klank in het verhaal voor. Dit zorgt ervoor dat de klank die centraal staat op een natuurlijke manier veel nadruk krijgt en echt opvalt. Dit is leerzaam voor kleuters in de voorbereiding op het leren lezen, voor kinderen in groep 3 die leren lezen én voor de spraakontwikkeling van peuters en kleuters. Door middel van dit boekje kan je hier als ouder of professional op een speelse manier aandacht aan besteden. "
- Marianne Rodenburg - Van Wee, 37 jaar, logopedist en klinisch linguïst, moeder van Thomas (6 jaar) en Elisa (4 jaar)

''Ik ben fan van dit heerlijke boek (geschreven door Magoke Nijssen) met meerdere korte verhalen, steeds opgebouwd uit woorden met een specifieke klank. (...)  Pluspunt: Het boek laat verschillende culturen en gezinssituaties (zoals twee vaders) zien. Tot slot, de tekeningen van Iris Revers zijn prachtig!''
Leontine le Blanc, eigenaar van Leesadvies, remedial teacher en specialist in lees- en spellingonderwijs bij Leesadvies