Gratis verzending vanaf €20

Kwajongens en zware jongens

Inleiding in de jeugdcriminologie

Prof.dr. Ido Weijers  

ISBN 9789085601265 | 112 pagina's | Paperback | 1e druk, 2021
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

Deze inleiding gaat in op de bonte diversiteit aan verschijnselen die met de noemer jeugdcriminaliteit worden aangeduid. Het behandelt de vraag hoe jeugdcriminaliteit wordt gemeten, welke bronnen ons daarvoor ter beschikking staan en hoe het zit met de ‘pakkans’ en de selectiviteit in de cijfers. Nadat verschillende actuele ontwikkelingen in de jeugdcriminaliteit onder de loep zijn genomen worden de belangrijkste criminologische stromingen behandeld. Daarna wordt ingezoomd op de meest relevante leeftijdsperiode voor het verschijnsel jeugdcriminaliteit, namelijk de adolescentie, en daarna op belangrijke omgevingsfactoren als gezin, school en buurt. Nadat vervolgens is ingezoomd op het ontstaan van zwaardere vormen van jeugdcriminaliteit wordt een schets gegeven van de strafrechtketen en de vormen van samenwerking in de keten. Het boek sluit af met een hoofdstuk over werkzame interventies.

Ido Weijers deed jarenlang onderzoek naar een grote groep jonge veelplegers (Veelplegers aanpakken, SWP 2019) en is momenteel als onderzoeker en adviseur betrokken bij de 075-Aanpak van de gemeente Zaanstad.

Recensie 

De auteur heeft zich gespecialiseerd in alle facetten van jeugdcriminaliteit en is als adviseur en onderzoeker betrokken bij diverse door onder meer de overheid geïnitieerde studies. Aan de hand van gerelateerde theorieën, analyses vanuit zijn eigen ervaringen en gedetailleerd veldwerk krijgt de lezer een fascinerend beeld van (een beperkt gedeelte van) de jeugd van tegenwoordig, die gevangen zit tussen de wereld van criminaliteit en verwachtingen van de samenleving en naasten. Wat drijft jongeren om deel uit te maken van een groep criminelen? Op welke wijze kan in de totale keten van hulpverlening effectief worden geïntervenieerd? En waarom lonkt een carrière in de criminaliteit meer voor bepaalde groepen jongeren dan de rest? Deze en overige wetenswaardigheden worden besproken in dit boek.
- Uit een recensie van NBD Biblion, augustus 2021.

Media

Cursussen bij dit boek

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen:


Gerelateerde video