In naam der wet!

Wel honderd verhalen over recht en krom

Willem de Vos  

ISBN 9789088504679 | 104 Pagina's | Paperback | 1ste druk, 2013

Omschrijving

Een rechter veroordeelt een man tot ophanging aan zijn eigen deurpost maar beveelt een korter iemand te zoeken als de man te lang blijkt te zijn.
Een advocaat adviseert zijn cliënt zich tegenover de rechter van de domme te houden. Dat blijkt te werken totdat de cliënt zich net zo van de domme houdt als hij de rekening moet betalen.
Een meesterdief leert zijn zoon de kneepjes van het inbrekersvak door hem in penibele omstandigheden in de steek te laten tijdens een nachtelijke inbraak.

Zo bevat deze bundel nog 98 miniverhalen met een boodschap.
Verhalen over onkreukbare rechters en gedeukte magistraten.
Over plezierige pleiters en poenerige patsers.
Keiharde misdadigers en boterzachte boefjes.

Verhalen uit verschillende delen van de wereld en van verschillende tijden.
Met een moraal die er niet dik bovenop ligt, maar er wel in zit.

Lees ze hoofdschuddend of met instemming. Met gefronste wenkbrauwen of een brede glimlach.

Willem de Vos is partner bij BMC advies | management op het gebied van organisatiecultuur. In zijn werk maakt hij dankbaar en vaak gebruik van verhalen.

Recensies:

In circa honderd korte tot zeer korte verhalen, gelardeerd met subtiele humor, houdt de samensteller van deze bundel leden van de staande en zittende magistratuur een spiegel voor over het nijpend gebrek aan onkreukbaarheid bij hun dagelijks rechtspreken. De anekdotes heeft hij vergaard uit de wereldreligies, van soefisme, vedanta en zen tot christendom en islam. Een bonte stoet van corrupte rechters, louche advocaten en vileine filosofen bevolkt de verhalen. Het kleine leed wordt door de burger veelal snel aanvaard, maar daarnaast wordt de moed om verzet aan te tekenen tegen onrechtvaardigheid verwoord en ondersteund in het oude adagium ' Het is beter rechtop te sterven dan op de knieën te leven'. De van ethiek doordesemde oude verhalen werken inspirerend en doen inhoudelijk nog steeds modern aan. Geïllustreerd met kleine, humoristische tekeningen in zwart-wit. .- NBD Biblion


In dezelfde serie zijn de volgende titels verschenen:

image En morgen gezond weer op

image Ik bedoel maar!

image In de naam der wet!

image Ik leg het je nog een keer uit!

image Veel personeel gewenst

image Daar zijn (geen) woorden voor

 

image Ja baas!