Leidinggeven zonder opsmuk

Een dwarse kijk op leiders

Willem de Vos  

ISBN 9789088508998 | Paperback | 1ste druk, 2019 | Medio Juni 2019

Omschrijving

‘Verbeeld je maar niks’, was een van de motto’s bij ons thuis. Maar met verbeelding is niets mis; ze zou veel leidinggevende gegeven moeten zijn. Behalve als het leidt tot de reactie: ‘Wat verbeeldt hij zich wel?’ Het wederkerend werkwoord ‘zich iets verbeelden’ past niet bij leidinggevenden. Dat is een belangrijke boodschap in Leidinggeven zonder opsmuk. Een pleidooi voor leiderschap, op alle niveaus, zonder poeha, eigendunk, intellectuele opgeblazenheid, jargon of wat dan ook. Met de broodnodige elegantie.
Ontdaan van de mythen die leiders zelf kunnen leven of die hun omgeving tot leven brengt en in leven houdt. Zoveel mogelijk ontdaan van modieuze invloeden en teruggebracht tot eenvoudige principes. Vanuit lessen die al oud zijn.

Met veel aandacht voor dimensies in taalgebruik, inzet van de muzen en een gezonde kijk op hiërarchie. Leidinggeven zonder opsmuk is gelardeerd (doorspekt) met vele relativerende verhalen-met-een-moraal over leiders. En met citaten.
Leidinggeven zonder opsmuk of zonder schoonheidsmiddelen.
‘Vers uut het vat’ zeggen ze in de streek waar ik opgroeide.

Willem de Vos (1958) werkt als rector-bestuurder in het voortgezet onderwijs. Daarvoor was hij jarenlang senior-adviseur in de publieke sector. Vanuit zijn achtergrond als theoloog is hij gegrepen door de wijsheid van verhalen met een moraal van altijd en overal.

Uitgeverij SWP bracht tien boekjes uit met door hem verzamelde, bewerkte, vertaalde en geschreven verhalen.