Gratis verzending vanaf €20

Leidinggeven zonder opsmuk

Een dwarse kijk op leiders

Willem de Vos  

ISBN 9789088508998 | 184 pagina's | Paperback | 1ste druk, 2019

Omschrijving

‘Verbeeld je maar niks’, was een van de motto’s bij ons thuis. Maar er is niets mis met verbeelding; veel leidinggevenden zouden er wat meer van moeten hebben. Behalve als dat leidt tot de reactie: ‘Wat verbeeldt hij zich wel?’ Het wederkerend werkwoord ‘zich iets verbeelden’ past niet bij leidinggevenden. Dat is een belangrijke boodschap in Leidinggeven zonder opsmuk. Een pleidooi voor leiderschap, op alle niveaus, zonder poeha, eigendunk, intellectuele opgeblazenheid, jargon of wat dan ook. Maar wel met de broodnodige elegantie.

Leiderschap zonder de mythen waarmee leiders zelf kunnen leven of die hun omgeving tot leven brengt en in leven houdt. Zoveel mogelijk ontdaan van modieuze invloeden en teruggebracht tot eenvoudige principes, vanuit lessen die al oud zijn.

In Leidinggeven zonder opsmuk is veel aandacht voor dimensies in taalgebruik, inzet van de muzen en een gezonde kijk op hiërarchie. Het boek is gelardeerd met vele relativerende verhalen-met-een-moraal over leiders. En met citaten.

Leidinggeven zonder opsmuk, zonder schoonheidsmiddelen. ‘Vers uut ‘t vat’ zeggen ze in de streek waar ik opgroeide.

Willem de Vos (1958) werkt als rector-bestuurder in het voortgezet onderwijs. Daarvoor was hij jarenlang senior-adviseur in de publieke sector. Vanuit zijn achtergrond als theoloog is hij gegrepen door de wijsheid van verhalen met een moraal van altijd en overal.

Uitgeverij SWP bracht tien boekjes uit met door hem verzamelde, bewerkte, vertaalde en geschreven verhalen.

In de media

Reviews

"De Vos weeft vaardig en met duidelijk plezier korte  verhalen door z’n betoog, al dan niet persoonlijk van aard. Al die korte stukken leiden bij mij telkens tot nieuwe overpeinzingen. Telkens voldoende om het boek weg te leggen en er over na te denken. Getroffen was ik door een korte paragraaf met de ‘zeven belangrijkste woorden’. In een paar zinnen vat De Vos voor mij de essentie van zijn benadering samen. En alweer: stof tot nadenken."
- Uit een recensie van De Nieuwe Meso, 12-08-2019

"Hij deelt nuttige tips over bijvoorbeeld het gebruik van duidelijke taal – zeggen wat je bedoelt -, over de rol die je als leidinggevende vervult en in hoeverre je dat doet zoals het bedoeld is, over het omgaan met onzekerheid (onvermijdelijk verbonden met een leidinggevende functie) en over effectief omgaan met hiërarchie. Heel nuttig: in het laatste hoofdstuk zet hij alle tips nog een keer voor de lezer op rij, met een korte samenvatting van wat voorafging."
- Uit een recensie van VO-magazine (december 2019)

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: