Gratis verzending vanaf €20

Kinderen uit de Knel

Een interventie voor ouders, kinderen en hun netwerk verwikkeld in een conflictscheiding

Justine van Lawick   Margreet Visser  

ISBN 9789088509087 | 288 pagina's | Paperback | 3e compleet herziene druk, 2019
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

Kinderen uit de Knel is een therapeutische interventie voor ouders verwikkeld in conflicten na scheiding, voor hun kinderen en hun netwerk. Het richt zich op ouders die al meer dan een jaar gescheiden zijn, tussen wie de strijd escaleert en bij wie de kinderen uit beeld raken. Ouders en kinderen worden behandeld in parallelle groepen, waarbij het zwaartepunt ligt bij de ouders. Doel is het de-escaleren van de strijd, zodat de kinderen minder stress ervaren in hun leven. De toepassing van deze groepstherapie heeft een grote vlucht genomen door de groeiende vraag naar behandelaanbod voor ouders, die gevangen zitten in conflicten na scheiding, en voor hun kinderen en netwerk. De interventie Kinderen uit de Knel is wetenschappelijk onderzocht: de conflicten tussen ouders nemen duidelijk af na deelname.

Vernieuwend aan deze derde druk is dat de onderzoeksresultaten zijn toegevoegd, dat de basis van het programma, de keystones, worden toegelicht en dat de inhoud van de kindergroep verder is uitgewerkt.

De auteurs zijn beide zeer ervaren in het werken met families waarin veel stress, conflicten, trauma en geweld een rol spelen. Samen zijn zij gestart met het behandelprogramma Kinderen uit de Knel dat verder wordt ontwikkeld in samenwerking met het basisteam.

Margreet Visser werkt als klinisch psycholoog, opleider en senior onderzoeker bij het Kinder & Jeugd Traumacentrum van Kenter Jeugdhulp. Zij is gespecialiseerd in het werken met getraumatiseerde kinderen, hun ouders en het netwerk om hen heen. Zowel haar klinische werk als haar onderzoek richt zich op het verbeteren van behandelingen na ruzie en geweld in het gezin.
Justine van Lawick heeft zich als klinisch psycholoog, systeemtherapeut en opleider gespecialiseerd in het werken met complexe problematiek en geweld in familierelaties waarbij compassie met alle betrokkenen het uitgangspunt is. Ook was zij medeoprichter van het Lorentzhuis, een centrum voor systeemtherapie, opleiding en consultatie.
 

Reviews

"In dit boek komt alle kennis rondom [scheidings]problematiek aan bod evenals de methodiek. Ook zijn er diverse sessies in opgenomen. Verder worden meerdere handvatten aangereikt om een scheiding zonder al te veel problemen te laten verlopen. Vernieuwend aan deze derde druk zijn de toegevoegde onderzoeksresultaten, de toelichting op de basis van het programma en de diepere uitwerking van de inhoud van de kindergroep. Door deze aanvullingen is dit boek nog completer en daarmee een nog waardevollere uitgave voor elke professional en betrokkene die met deze materie te maken heeft. Tevens is er een ondersteunende website met meer informatie."
- Uit een recensie van NBD Biblion