Gratis verzending vanaf €20

Handleiding video-hometraining in gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd

Voor professionals in het maatschappelijk werk (incl. dvd)

Mariëtte Ruiter   Bert Prinsen  

ISBN 9789085600534 | E-ISBN 9789088506833 | 408 pagina's | Paperback | 1ste druk 2010
Deze uitgave is digitaal beschikbaar
op pedagogiekdigitaal.nl
Deze digitale uitgave is beschikbaar bij:

Omschrijving

Op diverse plaatsen in het land verzorgt het algemeen maatschappelijk werk video-hometraining om ouders te ondersteunen bij de omgang met en opvoeding van hun kind. Video-hometraining is een vorm van professionele begeleiding of hulpverlening voor gezinnen die problemen ervaren in de opvoeding. Korte video-opnames van de alledaagse omgang tussen ouder en kind maken zichtbaar wat goed gaat in de communicatie en wat beter kan. De video-hometrainer bespreekt en analyseert de video-opnames samen met de ouders, die zo meer zicht op het functioneren en de behoeftes van hun kind krijgen. Ouders kunnen hierdoor hun kind (weer) op een positieve manier ondersteunen bij zijn ontwikkeling.

De Handleiding video-hometraining in gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd is een methodiekbeschrijving bestemd voor professionals in het maatschappelijk werk die deel uit maken van een organisatie die al werkt met video-hometraining of van plan is dit aan te bieden. Video-hometraining is niet meer weg te denken uit het Basistakenpakket AMW en wordt ook toegepast in het schoolmaatschappelijk werk. De methodiek biedt een gerichte vorm van opvoedingsondersteuning die goed aansluit bij de ambitie van de nieuwe Centra voor Jeugd en Gezin om laagdrempelige opvoedhulp te bieden. Met deze handleiding willen de auteurs een optimale uitvoering van de methodiek bevorderen en tegemoet komen aan de opleiding- en certificeringeisen. Daarnaast kan de handleiding als naslagwerk dienen. De lezer krijgt inzicht in de basisideeën, de bedoelingen en manier waarop de methodiek wordt uitgevoerd. Aan bod komen ook vragen die de video-hometrainer in de praktijk tegenkomt.

Deze handleiding is tot stand gekomen in samenwerking met AIT, het Nederlands Jeugdinstituut en Stichting Maatschappelijk Werk Fryslân. Mariëtte van der Veen is als schoolmaatschappelijk werker en video-hometrainer werkzaam bij Maatschappelijk Werk Fryslân. Bert Prinsen houdt zich bij het Nederlands Jeugdinstituut bezig met opvoedhulp en jeugdzorg.

Recensie JeugdenCo d.d. juni 2010
Recensie NBD Biblion

Cursussen bij dit boek

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Pedagogiek Digitaal