Een verrassende verjaardag

Dierenverhalen voor cognitief gedragstherapeuten die werken met jonge kinderen

Juliette Liber  

ISBN 9789088507427 | Paperback

Omschrijving

Een verrassende verjaardag is een verhalenboek voor cognitief gedragstherapeuten en cognitief gedragstherapeutisch werkers die met jonge kinderen (5-8 jaar) werken. Er zijn weinig middelen voor handen om deze leeftijdsgroep cognitief gedragstherapeutische technieken in een ontwikkelingssensitieve vorm aan te bieden. Deze kinderen kunnen nog niet voldoende lezen en hun aandachtsspanne en reflectief vermogen is nog in ontwikkeling.

Jonge kinderen worden graag voorgelezen en kunnen genieten van verhalen over dieren die menselijke karakters hebben en in menselijke situaties terecht komen. De verhalen zijn een kapstok om met de kinderen te werken aan  gedrag, emoties en gedachten aan de hand van gedragstherapeutische technieken. Ook ouders en leerkrachten kunnen de verhalen inzetten  met als doel  kinderen te helpen zicht te krijgen in hun emoties en hoe  daarmee om te  gaan.


 

Verwerkte strategieën zijn onder andere cognitieve herstructurering, emotie educatie, probleemoplossingsvaardigheden, emotie-regulatievaardigheden. Voor professionals en de geïnteresseerde lezer zijn in de bijlagen verschillende tabellen met extra informatie opgenomen.

Voor behandelaars die bekend zijn met de technieken is dit boek een waardevol en praktisch instrument in het werken met jonge kinderen.