Gratis verzending vanaf €20

Neurospeciale kinderen begrijpen en begeleiden

Prikkelverwerking, lichaamsgevoel, dyspraxie en executieve functies bij ASS, AD(H)D, DCD

Anneke Groot  

ISBN 9789085600978 | 208 pagina's | Paperback | 3e druk, 2022

Omschrijving

Neurospeciale kinderen leren en reageren anders, omdat hun hersenen zich anders ontwikkelen, zoals bij ASS, AD(H)D, DCD en soms ook bij VB, TOS en dyslexie. Ze aanspreken op hun gedrag werkt dan ook vaak niet. Dit boek geeft nieuwe inzichten in hoe hun gedrag een weerspiegeling is van onderliggende problemen.

Neurospeciale kinderen hebben een aantal opvallende overeenkomsten. Ze hebben moeite om zichzelf te ervaren door hun prikkelverwerking. Dat heeft invloed op hun eigen lichaamsbesef, motorische coördinatie (dyspraxie) en executieve functies en gevolgen voor hun sociale, emotionele, communicatieve en cognitieve ontwikkeling.

Het boek geeft stap voor stap meer inzicht in prikkelverwerking, je eigen attitude, dyspraxie en executieve functies en biedt oplossingen om neurospeciale kinderen te begeleiden in zorg, onderwijs en opvoeding.

Dit is een belangrijk boek voor iedereen die met deze kinderen en jongeren werkt, zoals jeugd- en gezinsprofessionals, (ortho)pedagogen, (gz-)psychologen, fysiotherapeuten, PMT’ers, logopedisten, revalidatieteams, sensorische informatieverwerkingstherapeuten, ib’ers en leerkrachten (speciaal) onderwijs, begeleiders verstandelijk gehandicaptenzorg en natuurlijk ouders.

Anneke Groot is trainer van professionals en ouders bij stichting Horison en is al jarenlang gewaardeerd deskundige op het gebied van autisme. Ze schreef eerder het boek Houvast.

Met veel plezier leer ik van Anneke en haar zoon met andere ogen te kijken naar neurospeciale kinderen, naar eigenheid. Dit helpt me bij het ondersteunen van kinderen, ouders, familieleden en zorgmedewerkers. Dit boek draagt daar ook weer aan bij met treffende omschrijvingen en voorbeelden. De verschillende bouwstenen beschrijven de diversiteit en 'vloeibaarheid' van het voelen, denken en doen met tips en adviezen voor uitdagingen in het dagelijks leven. 

Angelique Kester, ergotherapeut

Ik ben zo blij dat je dit hebt geschreven. Wat een sterk en interessant boek. Meer aandacht voor dyspraxie is belangrijk. Voor de ouders, de begeleiders en de Charlies. Nog steeds denken mensen dat mijn zoon niet luistert of het niet snapt, terwijl er iets heel anders aan de hand is. Hij is informatie aan het verwerken. Sinds ik dat van jou heb geleerd, kunnen Charlie en ik veel beter met elkaar communiceren. Hij krijgt de tijd en ik geniet van hoe het kwartje valt bij hem. Terwijl hij een weloverwogen keuze maakt en vervolgens tot actie over gaat. Alles  -  In  -  Zijn  -  Tijd. 

Romana Vrede, actrice

Wat een prachtig boek heb je geschreven! Het leest vlot, is laagdrempelig en ondertussen staan er zóveel rake, goede en duidelijke informatie.  

Tineke, moeder van twee neurospeciale zoons

Ik ben een vrouw met autisme. Je schreef een boek over mij! Ik heb me begrepen, gezien en gehoord gevoeld bij het lezen van dit boek.  Houvast is voor mij het liefste boek wat er over autisme geschreven is en je hebt opnieuw met hetzelfde respect, dezelfde liefde en het oprechte begrip dit boek geschreven. Eindelijk weer eens een boek wat het probleem niet bij ons legt, ons niet tot een probleem maakt en ons niet wenst te repareren.

Janneke Geijsberts, ervaringsdeskundige

Bij de lancering van het boek is ook een Facebookpagina verschenen. Deze is hier te vinden.

 

Recensies

''Anneke Groot neemt je stap voor stap mee en geeft meer inzicht in prikkelverwerking, je eigen attitude, dyspraxie en executieve functies en biedt mogelijkheden om neurospeciale kinderen te begeleiden in zorg, onderwijs en opvoeding. Hoewel dit boek gericht is op kinderen, is het ook van toepassing op volwassenen. Anneke Groot beschrijft het boek niet vanuit een medisch model maar vanuit een sociaal model, want zij is ervan overtuigd dat bijvoorbeeld kinderen met autisme niet beter moeten worden maar dat de mensen om hen heen ze beter moeten leren begrijpen. In dit boek staan duidelijke en overzichtelijke observatielijsten en er worden voorbeelden vanuit de praktijk gegeven. (...) 

Dit boek is interessant voor iedereen die met deze doelgroep werkt, zoals jeugden gezinsprofessionals, (ortho)pedagogen, (gz-)psychologen, fysiotherapeuten, vaktherapeuten (met name psychomotorisch therapeuten), logopedisten, revalidatieteams, sensorische informatieverwerkingstherapeuten, interne begeleiders en leerkrachten (speciaal) onderwijs en begeleiders verstandelijk gehandicaptenzorg. Daarnaast is het ook voor ouders en ervaringsdeskundigen een uiterst leerzaam boek!''

- Uit een recensie van Tijdschrift voor vaktherapie 18(1), juni 2022

''Al met al is ‘neurospeciale kinderen begrijpen en begeleiden’ een mooie aanvulling als je werkzaam bent binnen de hulpverlening. Hetzelfde geldt voor degenen die in het onderwijs te maken hebben met kinderen die vastlopen op het gebied van prikkelverwerking en executieve functies.''
- Uit een recensie van Vakblad Vroeg, december 2021

Dit boek is opgebouwd rond het PADEN-model (Prikkelverwerking, Attitude, Dyspraxie, Executieve functies bij Neurospeciale kinderen). Elk hoofdstuk behandelt een onderdeel, met een observatielijst. Daarnaast wordt er steeds aandacht besteed aan ‘Wat kun je doen?’ In deze paragraaf wordt dieper ingegaan op een aanpak met behulp van de tien bouwstenen die de auteur heeft uitgewerkt.
- Uit een recensie van HJK, december 2021

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: