Gratis verzending vanaf €20

Een andere kijk op hoogbegaafdheid

Mariken Althuizen   Esther de Boer   Nathalie van Kordelaar  

ISBN 9789088505591 | 128 pagina's | Paperback | 5e druk 2022
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

Wat is hoogbegaafdheid? Er is geen eenduidige definitie van hoogbegaafdheid, en ‘dé hoogbegaafde’ bestaat niet. Bij hoogbegaafdheid denken we in eerste instantie aan moeilijke concepten kunnen begrijpen en aan snel kunnen denken. Maar bij hoogbegaafdheid hoort ook overspoeld raken door prikkels. En je noodgedwongen aanpassen omdat het lijkt alsof je echte ik niet past binnen de sociale normen.
Dat hebben de auteurs allen zelf ervaren en vanuit deze ervaringen beschrijven zij – en bepleiten zij – een andere kijk op hoogbegaafdheid. Vanuit dit kader worden een aantal belangwekkende thema’s besproken: intelligentie, gedrag, prikkelverwerking, onderwijs, een andere kijk op onderzoek en tests.
Ook komt de stand van zaken vanuit de wetenschap aan bod en noteren zij een staalkaart aan ervaringen van jongere en oudere hoogbegaafden.
Aan het slot van elk hoofdstuk geven de auteurs uitgebreide tips en adviezen aan ouders, leerkrachten en kinderen om beter om te leren gaan met hoogbegaafdheid.
Het gaat bij hoogbegaafdheid niet om prestaties. Het gaat er zelfs niet om dat je het beste uit hoogbegaafden haalt. De auteurs willen duidelijk maken dat hoogbegaafdheid gaat om je ‘zijn’ dat zich ontwikkelt in de loop van je leven. En met de opgedane inzichten uit dit boek kun je je ‘zijn’ sturen in de richting die jij wilt.

Review

Zelf heb ik een autismediagnose en ik herken veel in het boek. Zoals perfectionisme, het overspoeld raken door prikkels, het anders voelen en de mentale leerhonger. Ik ben echter niet hoogbegaafd, wel begaafd of intelligent. In Een andere kijk op hoogbegaafdheid worden hoogbegaafdheid en autisme vergeleken, net als hoogbegaafdheid en ADHD. (....) Zowel voor hoogbegaafden zelf, als hun ouders en docenten, is het een waardevol boek. Met deze theoretische basis kan je in de praktijk zorgen voor meer begrip, herkenning en erkenning. Het is een hoopvol boek met handvatten die je kunt afstemmen op de persoon."
- Uit een recensie van Stoerleesvoer, februari 2022.

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: