Gratis verzending vanaf €20

Wie moet er passen?

Korczak voor passend onderwijs

Arie de Bruin   Edith de Bruin  

ISBN 9789085602095 | 128 pagina's | Paperback | 1e druk, 2022
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

‘Ik wil het wel, natuurlijk, maar hoe moet dat nou in zo’n grote groep? Dat lukt toch niet binnen dit systeem?’

Een hartenkreet van menig leraar die passend onderwijs wil geven. Leraren willen het beste voor ieder kind, maar hoe doe je dat en wat is het beste?

Wat de verwezenlijking van ‘passend onderwijs’ misschien wel het meest in de weg staat, is het ontbreken van een goed beeld van waar we mee te maken hebben: de leerling en de leraar als levende mensen, als subjecten, met ieder zijn eigen intenties en ervaringen die niet zomaar te modelleren zijn met methoden en procedures. Het zijn de mensen die het doen, hoe zij denken en wat zij voor elkaar mogelijk maken.

Arie en Edith de Bruin laten zich leiden door de ideeën van Janusz Korczak, grondlegger van de rechten van het kind. Zij laten de lezer op verrassende wijze kijken naar kinderen die soms niet in het systeem van ons regulier onderwijs passen, maar daar toch een plek verdienen om tot hun recht te kunnen komen. Met deze blik van Korczak kijken de schrijvers naar de verlegenheid die ‘passend onderwijs’ in ons land nog steeds kent en laten zien dat dat niet hoeft. Het kan anders door anders te kijken en te luisteren naar je leerlingen.

Met de vele, mooie voorbeelden uit de dagelijkse onderwijspraktijk houden de auteurs op een innemende wijze de lezer een spiegel voor met de vraag om anders te kijken en te luisteren. Dit met een grote kans dat je een ander kind ziet.

In de media

Recensies

Ieder hoofdstuk eindigt met sleutels: heel toepasbare adviezen en suggesties voor leraren (…). Bij boekbesprekingen komen de bijlagen niet vaak ter sprake. Bij dit boek maak ik daar graag een uitzondering voor. Bijvoorbeeld als het gaat om bijlage 3, waarin Ernst van der Klauw schrijft over democratie en participatie in de klas, o.a. door te werken met taken en commissies in de klas. Of bijlage 2 over de Rechten van het kind met uitspraken Janusz Korczak.”
- Uit een recensie Van Twaalf tot Achttien.

''In het laatste hoofdstuk van het boek zetten de auteurs nog even op een rijtje wat de veranderende mindset inhoudt en volgt een beknopte samenvatting van wat zij in de voorafgaande hoofdstukken hebben willen zeggen.

En dat is veel wijsheid. Allereerst vanuit de visie van Korczak, die op een degelijke manier wordt gedeeld. Het boek stemt tot nadenken. Vanuit de visie op het kind, zijn rechten en zijn autonomie stellen de auteurs een radicale andere manier van Passend Onderwijs voor. Dat begint met anders kijken en luisteren naar het kind. Wie dat doet, kan soms met hele kleine ingrepen zijn onderwijs passend maken voor elk kind, zodat het hier en nu gelukkig kan zijn. Niemand heeft gewacht op dit boek, maar nu het er is, is het aan te bevelen voor iedereen. Het is meer dan welkom in het gesprek over hoe nu verder met onderwijs aan zoveel verschillende prachtige kinderen.''
- Uit een boekbespreking van Nivoz, 2022

 

“De auteurs (...) laten de lezer op verrassende wijze kijken naar kinderen die soms niet in het systeem van ons regulier onderwijs passen, maar daar toch een plek verdienen om tot hun recht te kunnen komen. Met deze blik van Korczak kijken de schrijvers naar de verlegenheid die ‘passend onderwijs’ in ons land nog steeds kent en laten zien dat dat niet hoeft. Het kan anders door anders te kijken en te luisteren naar je leerlingen. Met de vele, mooie voorbeelden uit de dagelijkse onderwijspraktijk houden de auteurs op een innemende wijze de lezer een spiegel voor met de vraag om anders te kijken en te luisteren. Dit, met een grote kans dat je een ander kind ziet.”
- Luc Stevens, emeritus hoogleraar orthopedagogiek van de Universiteit van en oprichter van NIVOZ.

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: