Gratis verzending vanaf €20

Eropaf... en dan?

De Rol van het Maatschappelijk Werk in het Nieuwe Welzijn

Sjef de Vries  

ISBN 9789088503108 | 112 pagina's | Paperback | 3e druk 2014
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken
Deze uitgave is digitaal beschikbaar
op sociaaldigitaal.nl

Omschrijving

De ontwikkelingen in het welzijnswerk en de maatschappelijk dienstverlening gaan niet alleen razendsnel maar schetsen ook een radicaal ander perspectief. Vrijwilligerswerk en mantelzorg worden als een alternatief voor psychosociale hulpverlening gezien. Burgerkracht en opbouwwerk, en niet professionele hulpverlening moeten de wezenlijke veranderingen teweegbrengen. De eerste evaluaties en onderzoeken maken echter duidelijk dat dat een te rooskleurige inschatting is van de mogelijkheden van burgers en een onterechte onderschatting van de professionele hulp aan kwetsbare mensen.

Sjef de Vries geeft een genuanceerde, goed onderbouwde, maar kritische analyse van het Nieuwe Welzijn. Uitgaande van haar specifieke kracht beschrijft hij de waarde en de belangrijke rol van het sociaal werk in de nieuwe ontwikkelingen.
 

Reviews

"De meest doorwrochte en complete kritiek die ik tot dusverre ben tegengekomen.”
- Nico de Boer, auteur van Burgerkracht

"De Vries ontmythologiseert de ideologische aspecten van het Nieuwe Welzijn en ontmaskert haar torenhoge pretenties."
- Dr. Gerard Donkers, docent LESI

"Deze publicatie brengt het debat over burgerkracht serieus verder."
- Marc Hoijtink, socioloog, verbonden aan het Kenniscentrum Maatschappij en Recht van de Hogeschool van Amsterdam in een recensie van het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken - TSS- juli 2012

"De Eropaf-projecten moeten niet worden gezien als Het Alternatief, maar als een welkome aanvulling op bestaande hulpverlening. En zo laat de Vries vanuit de praktijk de nodige relativerende beschouwingen los op te hoog gespannen verwachtingen. Informatief en ontnuchterend!"
- Uit een recensie van SP, juli 2012: Eropaf..en dan?