Krachtgericht werken

Vanuit persoonlijke diagnostiek

Gerard Lohuis  

ISBN 9789088507892 | 144 Pagina's | Paperback | 1ste druk 2018 | verschijnt zomer 2018

Omschrijving

Hulpverleners werken doorgaans vanuit een probleem, hanteren richtlijnen, en proberen iets op te lossen. Hierbij is het minder gebruikelijk  om rekening  te houden met  de betekenisgeving van problemen en wordt de betrokkene soms onvoldoende gezien om wie hij is en wat hij kan. Dit boek gaat uit van persoonlijke diagnostiek waarbij autonomie en uitgaan van mogelijkheden om te veranderen – iemands kwaliteiten en krachten -, het uitgangspunt zijn.

In Krachtgericht werken  wordt uitgegaan van het persoonlijke contact als een stevige en noodzakelijke basis. Daarbij is een zekere mate van wederkerigheid nodig. Hoe bouw je deze contacten op ook met lastig benaderbare en/of boze mensen en hoe geef je daar sturing aan? Het gaat niet alleen om het goed toe doen, maar ook om het Goede te doen.

In het praktijkboek komen diverse invalshoeken, methoden en benaderingswijzen aan bod die als handvatten dienen om in de weerbarstige praktijk iemand vanuit een persoonlijke benadering te ondersteunen.  Naast gesprekstechnieken gaat het ook om positieve gezondheid en psychologie, oplossingsgericht werken en eigen kracht. Het boek is bedoeld voor alle professionals en studenten in de geestelijke gezondheidzorg,  in wijkteams en voor 1e lijnswerkers zoals de POH.

Gerad Lohuis is sociaal psychiatrische verpleegkundige en docent/ trainer die werkzaam is binnen de sociale psychiatrie.