Gratis verzending vanaf €20

Wat werkt?

De kern en de kracht van het maatschappelijk werk

Sjef de Vries  

ISBN 9789066658219 | 176 pagina's | Paperback | 2007
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

Prof. Dr. Geert van der Laan: een stevige sokkel, waar het maatschappelijk werk op voort kan bouwen. Dit belangrijke boek sluit wat dat betreft goed aan bij eerdere studies over de effectiviteit van het maatschappelijk werk (...). Dat draagt bij aan de groei van kennis in de sector.


Wat werkt er in de hulpverlening?
Is het de methode of is het de relatie met de cliënt?
Hoe belangrijk is de motivatie van de cliënt?
Wat is de invloed van de hulpverlener?
Hebben Bewezen Effectieve Methoden inderdaad meer effect?

Sjef de Vries geeft een kritisch overzicht van de huidige wetenschappelijke stand van zaken met betrekking tot deze vragen. Hij betoogt dat het niet de Bewezen Effectieve Methoden (evidence based practices) zijn die werken, maar dat het effect van hulpverlening blijkt te worden bepaald door de common factors, de gemeenschappelijke factoren die in alle vormen van hulpverlening aanwezig kunnen zijn. Aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken toont hij aan dat maatschappelijk werkers juist goed zijn in het hanteren van die common factors en daarom effectief zijn.
Wat werkt? geeft een wetenschappelijke onderbouwing van de psychosociale hulpverlening. Hulpverleners vinden in dit boek niet alleen veel nieuwe, praktische inzichten in de hulpverlening en de implicaties daarvan, maar ook een wetenschappelijke ondersteuning van hun werk. Wat werkt? richt zich niet alleen op MW'ers, maar ook op jeugdhulpverleners, SPH'ers, SPV'ers, eerstelijnspsychologen en op iedereen die geïnteresseerd is (al dan niet wetenschappelijk onderlegd) in de werking van de common factors.

Sjef de Vries is meer dan 25 jaar actief als methodiekontwikkelaar en opleider/trainer in het MW. Hij is directeur van het Nascholingscentrum Maatschappelijk Werk en directielid/docent bij het Kempler Instituut Nederland. Hij publiceerde vele artikelen in (internationale) vaktijdschriften een aantal boeken waaronder het Handboek Psychosociale therapie (met R. Bouwkamp) en Psychosociale Hulpverlening en Vluchtelingen. De laatste jaren is hij actief in het trainen en implementeren van de Kortdurende Oplossingsgerichte Therapie in het MW. (info: www.ncmw.nl)
 

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Maatschappelijk werk