Gratis verzending vanaf €20
Meer gezonde jaren voor iedereen
€ 29,90

Meer gezonde jaren voor iedereen

Bouwen aan volksgezondheid

Paul van der Velpen  

ISBN 9789085602774 | 192 pagina's | Paperback | 1ste druk 2024 | september
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

Iedereen hecht veel waarde aan gezondheid. De coronapandemie leerde dat niet alleen individuele gezondheid belangrijk is, maar ook de gezondheid van de gehele bevolking: jong én oud.

Onze volksgezondheid heeft meerdere gezichten. Hoewel de levensverwachting stijgt, komen deze extra jaren voornamelijk ten goede aan mensen met een hoger inkomen en meer opleiding. Het verschil met andere burgers kan oplopen tot wel zes tot zeven levensjaren. Tegelijkertijd neemt het aantal mensen met overgewicht, chronische aandoeningen en mentale ongezondheid ook toe. Kortom: de winst is grotendeels uit een toename van ongezonde levensjaren.

Gezondheidswinst is te boeken als het lukt om

a.    vooral bij burgers met kleine portemonnee en praktische opleiding meer gezonde levensjaren te boeken.

b.    een deel van de ongezonde levensjaren om te zetten naar gezonde levensjaren

In het landelijke beleid is als doel gesteld om tussen nu en 2040 het aantal gezonde levensjaren te laten stijgen. Gezien de vergrijzing, en tekort aan arbeidskrachten is dit belangrijk voor het welzijn en onze welvaart.

Dit boek draagt bij aan deze beleidsrichting. Het biedt een kader, een bron van inspiratie en concrete handvatten voor degenen die zich bezighouden met verbetering van de publieke gezondheid:  vanuit de zorg, het sociaal domein, de fysieke leefomgeving en het onderwijs.

De initiatieven op dit moment zijn te versnipperd. Dit boek geeft aan hoe samenhang kan worden gebouwd én effect kan worden verhoogd: meer gezonde jaren voor iedereen. 

=====================================================

Tip: meld je aan voor de Linkedingroep Oog voor Preventie

 

 

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: