Gratis verzending vanaf €20

Virtuele ontwikkeling van de jeugd

Virtueel opvoeden

Dr. Martine F. Delfos  

ISBN 9789066659933 | 64 pagina's | Paperback | 2e druk 2009

Omschrijving

De jeugd groeit op in een nieuwe, fascinerende wereld. Het virtuele milieu bestaat uit tv, mobieltjes, computer, internet, gaming, IPods en wat de toekomst nog meer te bieden heeft. Het is voor kinderen niet een instrument maar een leefwereld, waar ze recht hebben om zich vrijuit te ontplooien. Daarvoor is nodig dat ze ook daar opgevoed worden, zoals overal elders.
Wat zijn de specifieke dingen waar we rekening mee moeten houden bij de ontwikkeling van kinderen in deze nieuwe leefwereld? Het gaat niet om bescherming, dat is ook nodig, maar om ze de ruimte te geven dat ze vrij kunnen genieten en ontdekken. Vrij kun je alleen zijn als je begrensd en beschermd bent, als je begeleid wordt in de stappen die je neemt, als je voorgeschoteld krijgt wat je aankunt. Je geeft een kind pas een kaars in een optocht als hij die recht kan houden en kan genieten in plaats van gevaar loopt zich te branden.
Op welke leeftijd is verslaving risicovol, hoe groot is hun verwerkingstijd, kunnen ze meer tegelijk dan volwassenen, kun je internet leeftijdgewijs opbouwen, net als zwemmen of fietsen? Volwassenen hebben antwoorden nodig om er voor hun kinderen te kunnen zijn, want deze generatie ouders kan niet teruggrijpen op de ervaring vanuit hun eigen opgroeien.

Op 1 augustus 2008 is Dr. Martine F. Delfos benoemd als lector aan de Hogeschool Edith Stein met als leeropdracht Virtuele ontwikkeling van de jeugd. Dit boek bevat een uitgebreide versie van haar lectorale rede die ze op 9 september in Enschede in het muziekcentrum hield.

Erratum

Erratum pagina Virtualis (PDF)
U kunt dit erratum PDF-bestand downloaden en uitprinten als u het boek aangeschaft heeft.

Recensie NBD Biblion

 

 Op de hoogte blijven van nieuwe internetopvoeding-titels? Vul uw mailadres hier in:

 

 

 Bestel het boek hier:

 

Cursussen bij dit boek

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte over dit onderwerp