Gratis verzending vanaf €20

Tijd voor reflectie

Praktische ethiek in psychiatrie en rehabilitatie

Dorine Bauduin   Mariël Kanne  

ISBN 9789066659889 | 160 pagina's | Paperback | 6e ongewijzigde druk 2022
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

-Mag ik iemand dwingen zijn kamer schoon te maken?
-Moet ik informatie over mijn cliënt doorgeven aan de politie?
-Kan ik een beslissing nemen die ingaat tegen gemaakte afspraken?


In het dagelijks werk in psychiatrie en rehabilitatie ontstaan regelmatig ethische kwesties rondom thema’s als autonomie en respect, afstand en nabijheid, het omgaan met wensen van cliënten op het gebied van intimiteit en seksualiteit, en visies op ‘normaal’ gedrag. Medewerkers en managers komen regelmatig knel te zitten tussen verschillende waarden en normen en botsende belangen.

In dit boek worden praktijkvragen van hulpverleners (verpleegkundigen, begeleiders, psychologen, psychiaters) en managers besproken aan de hand van ethische gespreksmethoden en theorieën. Tijd voor reflectie kan medewerkers en leidinggevenden helpen om ethische kwesties in de dagelijkse praktijk van de geestelijke gezondheidszorg te herkennen en bespreekbaar te maken.

Walter van Bennekom, geneesheer-directeur binnen ggz-organisatie De Grote Rivieren, waar reflectie op goede zorg sinds 2004 op de agenda staat:
'.....Wij zijn het project gestart met het idee dat het verhogen van de morele sensibiliteit van hulpverleners zou leiden tot betere zorg en dat is ook zo, maar gaande het project bleek het bij medewerkers ook te leiden tot minder stress en tot meer enthousiasme voor het werk.'

Beide auteurs, Dorine Bauduin en Mariël Kanne, hebben ruime ervaring als docent ethiek en als gespreksleider bij reflectiebijeenkomsten in verschillende zorgorganisaties.


Recensie Medisch Contact, nr 39 september 2009
Recensie Tijdschrift voor Gezondheidszorg & Ethiek (nr. 4, 2009)
Recensie Tijdschrift Geestelijke Verzorging, nr 54, september 2009
Recensie Markant d.d. april 2010, nummer 3

Recensies

Ethiek, moraal, waarden en normen, en het respecteren van autonomie zijn zaken die in een langdurige zorgrelatie zoals in de psychiatrische hulpverlening vaak voorkomen. Deze zijn de inspanning waard van een deskundige reflectie om zo verleende zorg verder te optimaliseren. De auteurs behandelen deze en andere relevante onderwerpen. Ieder hoofdstuk bevat casuïstiek; de gebruikte methodes, knelpunten en informatie worden schematisch verduidelijkt. Het boek sluit af met een literatuuropgave, een lijst van websites en een register. Het boek heeft vrijwel uitsluitend tekst, heeft enkele schema's en figuren en is prettig leesbaar. Vooral aan te bevelen voor lezers die zelf in de psychiatrische hulpverlening actief zijn.
- Uit een recensie van NBD Biblion, februari 2022

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: