Gratis verzending vanaf €20

De eenzaamheid van de psychose

De rol van veilige strijd bij het ontstaan en het herstel van een psychose

Margreet de Pater  

ISBN 9789088501128 | 288 pagina's | Paperback | 1ste druk, 2012
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

Enkele uren in een donkere geluiddichte kamer zijn voldoende om bij volstrekt normale proefpersonen hallucinaties op te wekken. Het compleet buitengesloten zijn van de wereld blijkt echter ook aantrekkelijke kanten te hebben: sommige proefpersonen krijgen heldere gedachten en worden er rustig van.

Is dat de reden waarom mensen die vatbaar zijn voor psychose geregeld de eenzaamheid opzoeken? Is het alternatief – opkomen voor wat je wilt en rekening houden met anderen – in complexe situaties voor hen te moeilijk?

Leren opkomen voor jezelf en rekening houden met anderen, is een ontwikkelingstaak. De auteur ontdekte in haar gesprekken met bijna vijftig patiënten en hun familieleden dat deze ontwikkeling bij praktisch allemaal, om zeer uiteenlopende redenen, in gebreke was gebleven; de (latere) patiënten waren tijdens hun kleuter- en pubertijd helemaal los gegaan of juist te lief gebleven. Zij stelt dat acuut psychotische patiënten grenzen zoeken om zodoende hun heftige emoties en overweldigende ervaringen de baas te kunnen. En juist dan zijn gezinsleden die krachtig weerwerk bieden heel erg nodig. Zij pleit daarom voor een nauwe samenwerking tussen patiënt, familie en hulpverleners – iets wat in de geestelijke gezondheidszorg helaas nog geen gemeengoed is.

Margreet de Pater werkte meer dan 25 jaar met gezinnen van mensen met schizofrenie. Zij is een van ontwikkelaars van de Transmurale Gezinsbegeleiding – een methodiek waarbij het gezin vanaf het allereerste contact met de ggz bij de behandeling betrokken wordt.
 

Reviews

"Margreet de Pater heeft een buitengewoon interessante benadering van de ziekte en zijn achtergronden. (...) De Pater toont aan dat patiëntenzorg én zorg voor het gezin elkaar niet hoeven te bijten en zo de last voor alle betrokkenen beter te dragen is. We kunnen er hoop uit putten. Hoop dat dit onderzoek wordt vervolgd en de Transmurale Gezinstherapie navolging krijgt. Lezen dus!"
- Uit YN (Ypsilon, verenigt familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid) 4 (2012): De veilige haven van het gezin

"Ofschoon het boek vanuit een hulpverlenende hoek geschreven is, kan het boek door de leek goed gelezen worden. En daar doel ik ook op diegene die te kampen hebben met psychosen en vooral de families. (...) Het geeft winst voor alle partijen die bij de psychose betrokken zijn."
- Uit een recensie van Anoiksis

"Dit boek is bijzonder belangwekkend en hoopgevend voor een ieder die met mensen met psychoses te maken heeft."
- F.M. Boon voor NBD Biblion

"Dit is een indrukwekkend boek: vernieuwend, respectvol en hoopvol, ondanks het zware en gecompliceerde thema, 'psychose'."
- Jan Smits en Hesther Tims voor MGv-online 2 (2013): De eenzaamheid van de psychose

"[Margreet de Pater is] iemand die de praktijk van binnen uit goed kent en tegelijk op basis van onderzoek in haar eigen praktijk een belangrijk boek heeft geschreven over het begrijpen van de psychose."
- Uit een recensie van SP, oktober 2012

"Rijk boek over de achtergronden en de behandeling van psychoses."
- Uit een recensie van Deviant

Zie ook

Bekijk ook eens het interview met Margreet de Pater, auteur van De eenzaamheid van de psychose door Roy Gomes.

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: