Zelfwaardering

Eigenwaarde als sleutel tot gedragsverandering
***Omvang en prijs onder voorbehoud***

Dr. Gertjan van Zessen  

ISBN 9789088507175 | 144 Pagina's | Paperback | Verschijnt najaar 2018

Omschrijving

Somberheid. Angsten. Stress op het werk. Irritatie in de opvoeding of in de relatie. Verslavingen. Zelfkritiek. Twijfel. Lijden onder gedrag, gedachten en emoties. We hebben er allemaal mee te maken. Voor de één zijn het schaduwplekjes in een prima bestaan, bij anderen overheersen het negatieve en het leed. Het structureel veranderen van deze negatieve patronen in ons denken, doen en voelen is lastig.

Psycholoog Gertjan van Zessen werkt al dertig jaar als therapeut en onderzoeker met mensen met taaie, lastig veranderbare patronen. Dit boek beschrijft zijn ’vat van zelfwaardering’, een psychologisch verandermodel. Door te oefenen met micro-momenten van trots en voldoening, is het mogelijk een onderliggende verandering in zelfwaardering en zelfzorg te activeren. Mensen gaan daardoor anders naar hun negatieve patronen kijken en worden, zonder dat de behandelaar daar advies of uitleg bij geeft, beter in staat hun gedrag in een positieve richting bij te sturen. Het bijzondere is dat de veranderingen zo snel optreden, zonder dat er veel aandacht wordt gegeven aan de achterliggende geschiedenis, oorzaken en verklaringen van de klacht. Ook bijzonder is dat de inspanningen van de cliënt zo gering zijn: driemaal daags een kort moment van zelfwaardering volstaat.

Dit boek beschrijft het model en geeft veel voorbeelden van de toepassing en resultaten in de hulpverleningspraktijk, bij individuele behandelingen maar ook bij relatieproblemen. Het is interessant voor psychotherapeuten en behandelaars in de GGZ en de verslavingszorg, maar ook voor iedereen die beter wil begrijpen waarom onwenselijk gedrag zo taai kan zijn en toch veranderd kan worden.

Dr. Gertjan van Zessen is psycholoog en seksuoloog.

Wat een fijne methode! Na veel opleidingstijd te hebben gericht op het onderzoeken en veranderen van allerlei soorten van destructief gedrag, ben ik erg blij met het vat van zelfwaardering! Juist door veel meer stil te staan bij de constructieve zaken en handvatten te kunnen geven om dit veel toegankelijker en makkelijker te maken, gaan behandelingen ineens veel sneller en leveren ook meer op. Een aanrader voor elke behandelaar!
Rogier Poels, GZ-psycholoog en psychotherapeut