Psycholoog en (zelf)regulatie

Voor optimaal contact in de behandelkamer

Drs. Puck van Groningen  

ISBN 9789088508516 | Paperback | 1ste druk, 2019 | Verschijnt september 2019

Omschrijving

Beginnende therapeuten hebben veel vragen over hoe contact te maken, te behouden en te herstellen binnen het kader waar ze mee werken. De sleutels tot optimaal contact zitten verborgen in de inhoud van wat je cliënt vertelt, in gebaren, gedrag, gezichtsuitdrukkingen, manier van praten. Optimaal contact bestaat uit een aantal onderdelen die je je op een eenvoudige manier eigen kan maken zodat je signalen van jezelf en je cliënt beter kan hanteren. Het ondersteunt het therapieproces zodat je de technieken van je opleiding beter kan toepassen.

Optimaal contact maakt dat jij stevig in je stoel zit waardoor jouw hechtingstijl en oude patronen rustig blijven. Zo kan je goed aanvoelen wanneer je in het verhaal van de cliënt meegetrokken wordt. Je ziet ook sneller wanneer jouw cliënt grip verliest en in verdedigingsmechanismen of weerstand terecht komt. Met optimaal contact ontstaat de ruimte deze ingewikkelde processen die zowel in kort- als in langdurende therapieën voorkomen te benoemen en te bespreken. Daardoor wordt therapie doeltreffend. De cliënt voelt zich gezien. Je gaat beter zien welke technieken je kan gebruiken om de cliënt bij de kern van zijn probleem te krijgen en waar de cliënt probeert te vermijden de diepte in te gaan. Zo krijgt de cliënt het vertrouwen om te zeggen waar het werkelijk om gaat. Therapie wordt zo samenwerken met behoud van de professionele kaders.

Puck van Groningen (1967) heeft een eigen praktijk waar zij multidisciplinair samenwerkt. In haar zoektocht naar optimaal contact en transparantie in de therapeut-cliëntrelatie heeft ze haar antwoorden gevonden in een combinatie van evidenced based denken vanuit de psychologie, aangevuld met oplossingsgerichte vragen, de wijsheid van de school van Ridwhan en als laatste de sensorimotorpsychotherapie.