Gratis verzending vanaf €20

Ondernemen(d) met autisme

Inspirerende ondernemersverhalen met praktische tips voor een succesvol bestaan als zelfstandige

Marijn Bon  

ISBN 9789088508721 | 152 pagina's | Paperback | 1ste druk 2018
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

In Nederland wonen naar schatting 190.000 mensen met de diagnose autisme. Ruim tweederde van hen neemt niet deel aan het arbeidsproces. Zij hebben vaak het stempel ‘arbeidsgehandicapt’ en werk is meestal niet hun belangrijkste bron van inkomsten. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Autisme.

Het vinden en behouden van werk is voor mensen met autisme vaak een uitdaging. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Zo kan communicatie met collega’s of klanten relatief veel energie kosten. Ook kan overprikkeling ontstaan door omgevingslawaai of felle verlichting op de werkplek.
Sommige werkgevers houden hier rekening mee door werkplekken of werktijden aan te passen. Andere werkgevers nemen mensen met autisme niet aan uit angst voor extra kosten, bureaucratie of vanwege andere vooroordelen.

Een andere optie om aan werk te komen is zelf ondernemer te worden. Op die manier kan iemand met autisme zijn eigen werkzaamheden bepalen, zijn eigen tijd indelen en zijn eigen werkomgeving kiezen.
Juist daarover gaat dit boek: de mogelijkheden van ondernemen met autisme en de voordelen die dit kan bieden. Naast inspirerende voorbeelden van ondernemers, hun adviezen en praktische tips komen ook aandachtspunten en valkuilen aan de orde.

Marijn Bon (1980) is contentspecialist en kreeg de diagnose Asperger nadat zij in 2012 haar baan had verloren. Na een tussenjaar om aan zichzelf te werken bleek het lastig werk te vinden. Een ondernemerstraining bood perspectief, maar specifieke tips voor iemand met autisme ontbraken. Daarom ging Marijn zelf op onderzoek uit. Dat was de aanleiding voor een serie interviews en uiteindelijk dit boek.

Review

"Ik vond ‘Ondernemend met autisme’, een positief boek dat inspirerend en motiverend kan werken. Bijvoorbeeld voor mensen met autisme die overwegen te gaan ondernemen of die net beginnen en nog handvatten zoeken. Het toont wat mensen met autisme wel kunnen. Het laat hun kracht en talent zien. Dit zonder de lastige kanten van autisme te bagatelliseren."
- Uit een recensie van Stoerleesvoer, december 2020.