Residentieel Vakmanschap Uitgelicht

Handboek voor methodisch handelen met Het Waaiermodel

Elly van Laarhoven-Aarts   Marije de Hoogd, MSc   Sanne Verhaaren, MSc  

ISBN 9789088508844 | 224 Pagina's | Hardcover | 1ste druk, 2019

Omschrijving

Met een voorwoord van prof. dr. Bram Orobio de Castro

Op basis van jarenlange klinische ervaring is door drs. Elly van Laarhoven-Aarts Het Waaiermodel© ontworpen. Samen met Marije de Hoogd, MSc,  en Sanne Verhaaren, MSc, is dit doorontwikkeld. Het model levert meer begrip op voor de complexiteit van de residentiële behandeling en biedt daarnaast handvatten voor de aanpak ervan.

Het liefst zouden we alle jongeren met ontwikkelingsproblematiek en hun families verder helpen met ambulante zorg. Maar soms is een residentiële schakel in het behandeltraject onvermijdelijk. De groep jongeren die gebaat is bij een (tijdelijke) uithuisplaatsing heeft niet alleen behoefte aan extra structuur en toezicht, maar ook aan liefdevolle zorg en bescherming. Soms kan deze hulp thuis niet (meer) geboden worden, en soms is de ontwikkelingsproblematiek zo heftig dat het ouderlijke systeem ‘op’ is geraakt. Zonder een residentieel hulpaanbod komt deze groep jeugdigen letterlijk en figuurlijk in de kou te staan.

Residentieel Vakmanschap Uitgelicht is een praktijkboek van hulpverleners, voor hulpverleners. Aan de hand van casussen, kritische reflecties vanuit het dagelijkse werk en het bespreken van valkuilen en kansen wordt theorie steeds vertaald naar de praktijk. Met de vernieuwende inzichten krijgt de professional in het residentiële werkveld concrete handvatten voor methodisch handelen aangereikt.

Met een voorwoord van Prof. dr. Bram Orobio de Castro.

Het Waaiermodel©