Gratis verzending vanaf €20

Residentieel Vakmanschap Uitgelicht

Handboek voor methodisch handelen met Het Waaiermodel

Elly van Laarhoven-Aarts   Marije de Hoogd, MSc   Sanne Verhaaren, MSc  

ISBN 9789088508844 | 224 pagina's | Hardcover | 1ste druk, 2019
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

Met een voorwoord van prof. dr. Bram Orobio de Castro

Op basis van jarenlange klinische ervaring is door drs. Elly van Laarhoven-Aarts Het Waaiermodel© ontworpen. Samen met Marije de Hoogd, MSc,  en Sanne Verhaaren, MSc, is dit doorontwikkeld. Het model levert meer begrip op voor de complexiteit van de residentiële behandeling en biedt daarnaast handvatten voor de aanpak ervan.

Het liefst zouden we alle jongeren met ontwikkelingsproblematiek en hun families verder helpen met ambulante zorg. Maar soms is een residentiële schakel in het behandeltraject onvermijdelijk. De groep jongeren die gebaat is bij een (tijdelijke) uithuisplaatsing heeft niet alleen behoefte aan extra structuur en toezicht, maar ook aan liefdevolle zorg en bescherming. Soms kan deze hulp thuis niet (meer) geboden worden, en soms is de ontwikkelingsproblematiek zo heftig dat het ouderlijke systeem ‘op’ is geraakt. Zonder een residentieel hulpaanbod komt deze groep jeugdigen letterlijk en figuurlijk in de kou te staan.

Residentieel Vakmanschap Uitgelicht is een praktijkboek van hulpverleners, voor hulpverleners. Aan de hand van casussen, kritische reflecties vanuit het dagelijkse werk en het bespreken van valkuilen en kansen wordt theorie steeds vertaald naar de praktijk. Met de vernieuwende inzichten krijgt de professional in het residentiële werkveld concrete handvatten voor methodisch handelen aangereikt.

Bij het praktijkboek is ook een (digitaal) werkboek ontwikkeld. 

Het Waaiermodel©  

Reviews

''Dit boek had ik willen lezen toen ik een tijdje geleden als gedragswetenschapper verbonden was aan enkele residentiële groepen in de jeugd- en opvoedhulp. Wat vond ik het lastig om tegelijkertijd methodologisch bezig te zijn met het opbouwen van een samenwerkingsrelatie met het team, kind, ouders plus verwijzer én met het neerzetten van een goed pedagogisch klimaat én met lijnen uitzetten voor behandeling. (...)''
- Uit een recensie van Marleen Baeten in de Pedagoog, april/mei 2020

"Het boek residentieel vakmanschap geeft een zeer treffend en bruikbaar gehoor aan deze behoefte. Door de beschreven ordening ontstaat een overzichtelijke gereedschapskist inclusief richtlijnen voor gebruik in de residentiële behandeling. Een belangrijk aspect voor mij als wetenschappelijk opgeleide psycholoog, is dat het boek gebruik maakt van vele wetenschappelijke theorieën en modellen. Deze zijn in het boek op een begrijpelijke wijze verwerkt. Het boek leest gemakkelijk weg en de casussen die beschreven zijn verduidelijken enorm."
Uit een recensie van Gwen Otten, MSc Psycholoog binnen de residentiële behandeling.

Media

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: