Gratis verzending vanaf €20

Fantasy Therapie

Methode om met cliënten dieper in gesprek te gaan

Karolien Van der Donck  

ISBN 9789085603184 | 160 pagina's | Paperback | 1e druk, 2024

Omschrijving

Fantasy in boeken, series en games is nog altijd populair. We weten al langer dat fantasie voor veel mensen een toevluchtsoord kan zijn. Met Fantasy Therapie ontstaat relatief gemakkelijk een opening in de soms taaie gesprekken met cliënten rond vele hulpvragen. Fantasie en fantasy zijn uitstekende middelen om de diepere onbewuste lagen in het therapieproces naar voren te halen. 

Fantasy Therapie is geschikt bij uiteenlopende problemen, zoals depressie, zingeving, verslaving, trauma, angst, gevoel van leegte, autisme. De methode maakt onder andere gebruik van facetten van ACT, CGT, analytische psychologie, contextuele (systeem)therapie, NLP en Voice Dialogue.  

In de therapiesessie wordt de tocht van de held gevolgd, zo komt een onbewuste laag van de cliënt – denk aan verlangens en angsten – vrijwel vanzelf naar boven. Vervolgens kun je de weerspiegeling hiervan op het alledaagse leven van de cliënt bespreken. Ook de schurk en de mentor hebben hun rol. De methode wordt in zes sessies (stappen) uitgelegd en toegelicht met casussen. Je kunt de sessies ook afzonderlijk inzetten in de therapie. 

Het boek bevat concrete werkmiddelen om bijvoorbeeld met subpersoonlijkheden, archetypen (van beide zijn kaartensets te downloaden) of krachten aan de slag te gaan. 

Karolien van der Donck richt zich in eerste instantie op hulpverleners: therapeuten, (gz-)psychologen en coaches kunnen met deze methode aan de slag met adolescenten, jongeren en volwassenen.  

Karolien van der Donck, toegepast psycholoog, is zelfstandig therapeut (interactionele vormgeving) en begeleidt in een psychiatrisch ziekenhuis zowel mensen in groepen als individueel.

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: