Gratis verzending vanaf €20

HORIZON 5B: therapeutenhandleiding jongeren

Therapeutenhandleiding bij een werkboek voor jongeren die seksueel misbruik hebben meegemaakt

Esther Verhees   Margreet Visser  

ISBN 9789088505683 | 130 pagina's | Paperback | 1ste druk, 2015

Omschrijving

Deze therapeutenhandleiding (HORIZON 5B) beschrijft de opzet en uitwerking van een gestructureerde groepstherapie voor meisjes en jonge vrouwen van 12 tot 23 jaar die seksueel misbruik hebben meegemaakt.
De therapie bestaat uit vijftien bijeenkomsten. Thema’s die aan de orde komen zijn onder andere: schuld en schaamte, boosheid, nachtmerries, lichaamsbeleving en seksualiteit, omgaan met emoties en voor jezelf opkomen. Per sessie wordt stap voor stap beschreven hoe het thema kan worden behandeld en worden verschillende verwerkingsvormen uitvoerig beschreven. Daarbij wordt gebruikgemaakt van cognitieve, creatieve en lichaamsgerichte technieken. In het losbladige werkboek (HORIZON 5A) kan de jongere zelf lezen en schrijven over de thema’s die aan de orde komen.

Voor de groepsbehandeling van de pubers tussen 12 en 17 jaar is een handleiding voor de parallel lopende oudergroep geschreven (HORIZON 6B).
Ook die therapeutenhandleiding geeft een stap-voor-stapoverzicht van de opzet en uitvoering van een groepstherapie aan de niet-misbruikende ouders. Het losbladige werkboek voor de ouders (HORIZON 6A) geeft hen informatie over allerlei aspecten van seksueel misbruik, hoe te reageren als hun kind thuiskomt van therapie, over normaal en abnormaal seksueel gedrag en vele andere zaken.

De handleidingen en werkboeken zijn geschreven voor de groepsbehandeling van seksueel misbruikte jongeren, maar zijn ook goed bruikbaar binnen een individuele therapie.

De hele HORIZON-reeks bestaat uit:

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte over dit onderwerp