Bij SKSG Kinderopvang merkte men dat de traditionele functioneringsgesprekken niet echt van de grond kwamen. Medewerkers zagen er tegenop, managers vonden het onwerkbaar en de gesprekken voelden als een verplicht nummer. Hoog tijd dus om het anders te doen! Een bijdrage van Yrenee Koen en Seline van Keulen, auteurs van Werken aan amplitie. De toepassing van positieve organisatiepsychologie. Van het boek is net de derde druk verschenen!
Een nieuwe, bottom-up, aanpak
HRM-adviseur Joyce Sauer van SKSG riep alle medewerkers op om mee te denken over een frisse gesprekscyclus. Ze stelde voor om de gesprekken voortaan te baseren op de vier pijlers van amplitief werken: gezondheid, bevlogenheid, talentontwikkeling en werkinrichting. Er volgden brainstormsessies en interviews, en samen ontwikkelden ze een ‘handboek’ als leidraad. Medewerkers kunnen aangeven hoe, met wie en hoe vaak ze over deze thema’s willen praten. Zo is het gesprek toegankelijk geworden voor iedereen – of je nu met je manager, of collega’s in teamverband wil praten. Daarnaast kunnen ook de managers een ‘open gesprek’ initiëren met een medewerker of een team.
Wat is er veranderd?
Open structuur: Geen vaste vragenlijst of standaardformat. Elke medewerker kan zelf bepalen welk thema aan bod komt én met wie zij het gesprek voeren.
Veiligheid en eigenaarschap: Niet iedereen wil altijd met de manager spreken. Collega’s zoeken elkaar op om ervaringen te delen.
Gesprek op behoefte: Medewerkers en managers kiezen zelf het thema, hun doel, wát zij willen bespreken en wat zij willen bereiken. Zo creëren ze een actielijst waar ze gemotiveerd aan kunnen werken.
Praktische tools: Een levend handboek met o.a. checklists, voorbeeldvragen, quizzen en kaartspellen.
Diepgang en verbondenheid: Het eerste team dat ermee aan de slag ging, ziet dat de gesprekken veel meer opleveren dan voorheen. Ook de manager constateert dar er meer openheid, meer verbinding en een groter bewustzijn van de gezamenlijke missie ontstaat tijdens de gesprekken.
Het resultaat? Een nieuwe gesprekscyclus die ‘open gesprekken’ wordt genoemd. De naam komt uit de brainstormsessies en staat symbool voor de openheid en laagdrempeligheid waar medewerkers behoefte aan hadden. Het handboek voor de managers evolueert continu, zodat iedereen de vrijheid heeft om aan te geven wat ze nodig hebben en wanneer. Voor de medewerkers is er een handige checklijst om te gebruiken als zij zelf een gesprek aanvragen. Zo kunnen zij zich goed voorbereiden en doelen en verwachtingen met elkaar afstemmen.
Conclusie
Door samen te bouwen aan een gezonde, bevlogen en talentgerichte werkomgeving, is het voeren van een functioneringsgesprek niet langer een verplicht nummer. Bij SKSG Kinderopvang laten ze zien hoe amplitief werken in de praktijk leidt tot meer vertrouwen, eigenaarschap en een betere verbinding in het team – en dát is precies waar het om draait!