Gratis verzending vanaf €20

Eén glas ranja of één koekje kan wel - toch?


Eén glas ranja of één koekje kan wel - toch?

Zorgwekkende cijfers
Op basis van cijfers van de Jeugdmonitor van het CBS schreef het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) eerder dit jaar dat 16% van de kinderen en jongeren tussen 2 en 25 jaar overgewicht heeft. Een ongezond eetpatroon kan uiteenlopende oorzaken hebben: psychische klachten bijvoorbeeld, of simpelweg ouders die geen ‘nee’ kunnen zeggen.

Eetgedrag in balans is het ideale boek voor pedagogisch professionals of ouders die tips zoeken om het eetgedrag van hun kinderen te vormen of te veranderen.

Uit onderzoek blijkt
Voedseldruk van opvoeders lijkt specifiek voort te komen uit het feit dat kinderen juist dun zijn of weinig eten. Opvoeders zijn bang dat kinderen niet genoeg (gezond) eten binnenkrijgen en proberen druk en controle uit te oefenen, zodat kinderen meer gaan eten. Er is onderzoek bij jonge kinderen van twee à drie jaar dat suggereert dat opvoeders jonge kinderen tijdelijk wel meer kunnen laten eten als ze dwang en druk uitoefenen. Toch is dit geen gewenste methode omdat kinderen dan juist een afkeer tegen het voedsel gaan ontwikkelen en op termijn er waarschijnlijk minder van willen eten.

Gezond eten
Maar hoe kun je als pm’er of ouder je kinderen dan wel stimuleren om gezond(er) te eten? Eetgedrag in balans geeft eenvoudige en laagdrempelige tips voor het creëren van een gezonde eetomgeving voor kinderen. Bijvoorbeeld hoe je kinderen op gemakkelijke en subtiele wijze kunt aanmoedigen om meer groenten en fruit te eten. Of hoe je kinderen niet te veel laat eten.

Naast tips, worden in het boek ook verschillende feiten en ondersteunende theorieën gedeeld. Zo stelt auteur Junilla Larsen dat het wel degelijk uitmaakt als je je kind één glas ranja of één koekje aanbiedt. Ze plaatst de eetpatronen van kinderen in een bredere context en doet concrete suggesties voor verbetering. Zo verbindt het boek wetenschappelijke kennis aan de dagelijkse praktijk.


29-07-2019