Gratis verzending vanaf €20

Wereld Alzheimer Dag | Wat kan er allemaal nog wél?


Wereld Alzheimer Dag | Wat kan er allemaal nog wél?

Vandaag is het Wereld Alzheimer Dag. Terecht gaat er op en rond deze dag veel aandacht naar de nare en zware kanten van dementie. Helaas is het op weg om volksziekte nummer 1 te worden: 270.000 mensen lijden eraan, waarvan maar liefst 70% thuis woont. Vaak verschrompelt hun wereld vlak na de diagnose veel sneller dan nodig is. Terwijl inmiddels aangetoond is dat het proces juist vertraagd wordt door prettige sociale omgang en het activeren van het brein. Zolang er nog geen medicijn gevonden wordt, is voor deze mensen een sociaal leven en zinnige tijdsbesteding van levensbelang!

Wat mensen met beginnende dementie allemaal nog wél kunnen, dat is het uitgangspunt van de zogeheten Odensehuizen. Zij kunnen zelf aangeven wat zij graag doen en waar zij plezier aan beleven. In samenwerking met een groep mensen in een Odensehuis ontwikkelde auteur Joke de Jonge voorleesverhalen en was zij actief betrokken bij theater maken. Daarover schreef zij twee methodiekboeken: Ik weet nog goed... en Een kijkje achter de schermen.
 

Ik weet nog goed...
Voorleesverhalen en activiteiten voor mensen met beginnende dementie

Dat haar schoonmoeder getroffen werd door dementie was voor Joke de Jonge aanleiding om te onderzoeken of zij mensen met beginnende dementie een plezier zou kunnen doen met speciaal voor hen geschreven verhalen. Na zich grondig verdiept te hebben in dementie en lezen, zette zij een pilot project op om in de praktijk verhalen uit te proberen en deze verder te ontwikkelen. Bekijk hier een korte film (12 min.) met een impressie van het boek.

>> Lees meer & bestel


Een kijkje achter de schermen
Theater maken met mensen met beginnende dementie

Mensen met beginnende dementie kunnen veel meer dan vaak gedacht wordt. Omdat dementie vooral geassocieerd wordt met verlies, verdriet en zware zorg zou je bijna vergeten dat er ook een andere invalshoek is. Als je de juiste toon treft en je openstelt voor de ander, is er namelijk een wereld te winnen. Bekijk hier een korte film (15 min.) met een impressie van het boek.

>> Lees meer & bestel


21-09-2019