Een kijkje achter de schermen
€ 24,90

Een kijkje achter de schermen

Theater maken met mensen met beginnende dementie

Joke de Jonge  

ISBN 9789088508318 | Hardcover | 1ste druk, 2018 | Verschijnt najaar 2018

Omschrijving

Mensen met beginnende dementie kunnen veel meer dan vaak gedacht wordt. Omdat bij dementie vooral aan verdriet en zware zorg gedacht wordt, zou je bijna vergeten dat er ook een andere invalshoek is. Als je de juiste toon treft en je openstelt voor de ander, is er een wereld te winnen.

Een kijkje achter de schermen… laat zien wat een inspirerende onderneming het kan zijn als je het aandurft om met mensen met beginnende dementie theater te maken. In het Odensehuis  ondernamen zij deze geweldige ontdekkingsreis en de ervaringen uit dat proces vormen de basis van dit boek. Fotomateriaal getuigt van het plezier dat deze voor de doelgroep vernieuwende vorm van tijdsbesteding kan opleveren.

Wat zijn de ingrediënten voor een boeiende voorstelling en hoe krijg je zo’n project van de grond? Zowel in het klein als groter, bijvoorbeeld gecombineerd met muziek en zang. Maar vooral: waar moet je aan denken, rekening mee houden, op vooruitlopen speciaal met deze doelgroep? Welke reacties en belemmeringen kun je tegenkomen en hoe ga je daarmee om? Een beschrijving van dat proces in deel 1 wordt aangevuld met deel 2 ‘Aan de slag’ dat  praktische hulpmiddelen bevat zoals een standaard script, allerlei checklists en de opzet van een omkleedschema.

Met theater maken kun je onverwachte, sluimerende talenten (weer) tot leven laten komen.

 Een kijkje achter de schermen…  is het tweede boek van Joke de Jonge over een vorm van zinvolle en prettige tijdsbesteding voor mensen met beginnende dementie. De opzet is, net als het eerste boek Ik weet nog goed… voorleesverhalen en activiteiten voor mensen met beginnende dementie, een methodiek waarmee activiteitenbegeleiders, verplegenden en verzorgenden aan de slag kunnen.