Gratis verzending vanaf €20

Een kijkje achter de schermen

Theater maken met mensen met beginnende dementie

Joke de Jonge  

ISBN 9789088508318 | 96 pagina's | Hardcover | 1ste druk, 2018 | Met illustraties van Juliette de Wit

Omschrijving

Mensen met beginnende dementie kunnen veel meer dan vaak gedacht wordt. Omdat dementie vooral geassocieerd wordt met verlies, verdriet en zware zorg zou je bijna vergeten dat er ook een andere invalshoek is. Als je de juiste toon treft en je openstelt voor de ander, is er namelijk een wereld te winnen.

Een kijkje achter de schermen laat zien wat een inspirerende onderneming het kan zijn als je het aandurft om met mensen met beginnende dementie theater te maken. In het Odensehuis  ondernamen zij deze geweldige ontdekkingsreis en de ervaringen uit dat proces vormen de basis van dit boek. Fotomateriaal getuigt van het plezier dat deze voor de doelgroep vernieuwende vorm van tijdsbesteding kan opleveren.

Wat zijn de ingrediënten voor een boeiende voorstelling en hoe krijg je zo’n project van de grond? Zowel in het klein als groter, bijvoorbeeld gecombineerd met muziek en zang. Maar vooral: waar moet je aan denken, rekening mee houden, op vooruitlopen speciaal met deze doelgroep? Welke reacties en belemmeringen kun je tegenkomen en hoe ga je daarmee om? Een beschrijving van dat proces in deel 1 wordt aangevuld met deel 2 ‘Aan de slag’ dat  praktische hulpmiddelen bevat zoals een standaard script, allerlei checklists en de opzet van een omkleedschema.

Met theater maken kun je onverwachte, sluimerende talenten (weer) tot leven laten komen.

Een kijkje achter de schermen is het tweede methodiekboek van Joke de Jonge over een vorm van zinvolle en prettige tijdsbesteding voor mensen met beginnende dementie. Het eerste methodiekboek in deze serie ‘Ik weet nog goed…’ gaat over voorleesverhalen en activiteiten daaromheen. Activiteitenbegeleiders, stagiaires, vrijwilligers en andere enthousiastelingen kunnen nu aan de slag met alles wat met theater te maken heeft. 

Voor meer informatie, zie: www.dementieleeslijn.nl & www.dejongeteksten.nl

Benieuwd hoe mensen met dementie afleiding geeft in deze bijzondere tijd? Aan het begin van de coronapandemie schreef Joke de Jonge deze bijzondere blog. 

In de media
Joke de Jonge bij NPO Radio 5. 

Recensie

"Een kleurrijk en inspirerend werkboek met tips en adviezen die van pas komen bij het maken van een theatervoorstelling met mensen met beginnende dementie. Interessant voor mensen die - professioneel of als vrijwilliger of als mantelzorger - het leven van mensen met beginnende dementie leuker willen maken."
- Uit een recensie van NBD Biblion. 

 

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Uitgeverij SWP


Gerelateerde video