Gratis verzending vanaf €20

Corona-oma-uurtje | Hoe hou je contact met je (klein-)kinderen als je ze niet mag zien?


Corona-oma-uurtje | Hoe hou je contact met je (klein-)kinderen als je ze niet mag zien?

Auteur en therapeut Micheline Mets - zelf oma van Thomas - geeft in deze blog antwoord op de bovenstaande vraag, zodat ouderen en (klein-)kinderen contact kunnen houden zo lang het coronavirus rondwaart. Mets is schrijver van het boek Spelenderwijs verbinden en hechten

Betrokkenheid vergroten
In mijn boek: “Spelenderwijs Verbinden en Hechten” staan heel veel spelletjes die de betrokkenheid tussen volwassenen en kinderen vergroten. Juist nu kunnen die goed van pas komen. Er is nog nooit zoveel over verbinding nagedacht als in deze tijd waarin we afstand van elkaar moeten houden. Fysieke afstand wel te verstaan, want er zijn nog veel meer manieren om je met een ander verbonden te voelen zonder dat je die ander fysiek dichtbij komt.

Wereld nabootsen
Met name bij jonge kinderen is nabootsen één van de belangrijkste middelen om te leren, om de wereld te leren kennen en om in contact te zijn met elkaar en hun opvoeders. Door nabootsen ontstaat er wederkerigheid en vertrouwen in het contact tussen opvoeders en kinderen. Als dit op een positieve, vreugdevolle manier gebeurt zorg je voor een goed vertrekpunt van de kinderlijke ontwikkeling. Een gezonde interactie leidt tot een veilige gehechtheid.

Mijn eigen kleinzoon
In deze Coronatijd maak ik zelf goed gebruik van mijn eigen boek nu ik mijn kleinzoon niet meer mag zien. Op deze manier blijf ik met veel plezier met mijn kleinzoon verbonden ook al zien we elkaar nu niet in het echt.  'S ochtends vraag Thomas al wat er “eerst allemaal moet komen” voor het oma – tijd is?

Zo doen wij dat: pindakaas & knuffels

Stipt om half een hoor ik the sound van FaceTime. Daar is mijn kleinzoon van 6 en ik zit er klaar voor. Een uur lang hebben we samen plezier met voorlezen, liedjes en spelletjes. Enkele van onze favoriete spelletjes zal ik jullie vertellen:

Hagelslag – Pindakaas (spel 71): waarbij hagelslag zijn favoriet is. Ik die niet van pindakaas houd moet het er maar mee doen!?.

Uit dit spelletje volgt vaak als vanzelf: Gekke bekken trekken (spel 11). En het blijft niet bij gekke bekken, we gaan ook staan en al zingend maken we standbeelden (spel 12) voor elkaar.
Apen apen apen na (spel 70) komt ook geregeld langs. Hoe gekker hoe leuker!

Knuffels op ons hoofd en die op signaal laten vallen is ook een geliefd spelletje. Om de beurt mogen we tellen en dan hopsa de knuffel proberen op te vangen in onze handen.

Ons heerlijke uurtje vliegt voorbij en in het weekend is oma vrij.?

Over het boek Spelenderwijs verbinden en hechten
Spelenderwijs verbinden en hechten toont dat ouders, opvoeders die actief en met plezier investeren in een hechte relatie met hun kind, bouwen aan een waardevol fundament. Als kinderen in hun eerste levensjaren in een liefdevolle, stabiele omgeving opgroeien, wordt een gezonde basis gelegd voor hun verdere leven. Het stimuleert actief de hersenontwikkeling en vergroot zo hun toekomstperspectief. De stevige band met hun opvoeders zorgt voor vertrouwen in zichzelf, anderen en de wereld. En het mooie is: iedereen, van ouder, verzorger tot leerkracht, pleegouders of therapeut, kan hieraan bijdragen. Spelenderwijs. Elke dag opnieuw. In Spelenderwijs verbinden en hechten gaan achtergrond en écht doen hand in hand.

Lees hier meer en bestel. 


09-04-2020