Gratis verzending vanaf €20

Onze vrijheid zit in een wurggreep. 'Vrijheid brokkelt in snel tempo af'


Onze vrijheid zit in een wurggreep. 'Vrijheid brokkelt in snel tempo af'

In mijn nieuwste boek stel ik de vraag hoe het gaat met onze vrijheid. Mijn conclusie is dat deze in snel tempo afbrokkelt. Dit heeft vier oorzaken. Als burgers worden wij steeds meer afgerekend op de - vooral financiële - gevolgen van onze dagelijkse keuzes en gedrag, voor samenleving en landgenoten. Als consumenten worden wij opgezadeld met de opdracht gretig te consumeren. Tegelijkertijd is het aan ons om al consumerend de grote problemen van deze tijd aan te pakken. Als werker worden we opgejaagd en kunnen we lang niet altijd de goede dingen op de goede manier doen. Tot slot wordt onze vrije toekomst ons afgenomen doordat slimme algoritmen grote hoeveelheden persoonlijke informatie verzamelen en leren hoe zij ons gedrag kunnen manipuleren en beheersen

Hoe graag wij ook anderen zouden willen aanwijzen als daders, wij zelf dragen hieraan enthousiast ons steentje bij. Gelukkig kunnen wij het tij keren. Door zelf de goede stappen te zetten. En door overheid, politiek en ondernemingen aan te spreken op hun rol. Hiervoor is er geen beter moment dan nu, voordat wij een sprint trekken om alles zo snel mogelijk weer “zoals voor Corona” te krijgen.

Maar het einde van de wurggreep is nog niet in zicht. Dat beschrijf ik in dit synopsis, waarin ik open met ‘Rebel met een reden’. Een boek over kritische en rebelse professionals.  

Een column van Jos van der Horst. In aanloop naar 1 september, wanneer zijn boek Onze vrijheid zit in een wurggreep verschijnt, publiceert hij  prikkelende columns. Van der Horst (1956) is een veranderkundige en marketingmanager met een jarenlange ervaring in het publieke domein.

1.    Hoera de kogel is door de kerk! ‘Onze vrijheid zit in een wurg greep en daar kunnen we wat aan doen!'

2.    Mag ik even de trotse vader en oom zijn? 

3.    Corona, vertrouwen en autoriteit

Meer weten informatie over Onze vrijheid zit in een wurggreep is te vinden via de link.

 


18-06-2020