Gratis verzending vanaf €20

Actueel: Ik ben schuldig


Actueel: Ik ben schuldig

Ik ben blij met de aandacht voor racisme, maar schrik van berichtjes van mensen die gekweld worden door gevoelens van schuld en zelfs menen dat alles wat zij in hun leven hebben bereikt, mogelijk is gemaakt door hun witte huid.

In Nederland is sprake van racisme. Een gekleurde huid zet mensen op grote achterstand, zoals de werkgelegenheids- en armoedestatistieken van het CBS laten zien. Het kwade van racisme is dat de inzet en prestaties van mensen met een gekleurde huid, hen niet de waardering en resultaten opleveren die zij verdienen. Maar dat wil niet zeggen dat alle successen van witte Nederlanders DUS alleen het gevolg zijn van een witte huid en niets te maken hebben met eigen inzet en prestaties.

Wij leven in een prestatiesamenleving waarin wij niet alleen de hoogste eisen stellen aan onszelf en anderen, maar ons ook persoonlijk verantwoordelijk weten voor het oplossen van de grote problemen van deze tijd. Gevoelens van schuld, zijn het onvermijdelijke gevolg.

Gevoelens van schuld maken dat ik mezelf ervan overtuig ‘dit succes’ niet waard te zijn. Schuld moedigt zelfverwijt aan en het ontvluchten van de realiteit. Schuld creëert zo slachtoffers en belemmert vooruitgang.

Een column van Jos van der Horst. In aanloop naar 1 september, wanneer zijn boek Onze vrijheid zit in een wurggreep verschijnt, publiceert hij  prikkelende columns. Van der Horst (1956) is een veranderkundige en marketingmanager met een jarenlange ervaring in het publieke domein.

1.    Hoera de kogel is door de kerk! ‘Onze vrijheid zit in een wurg greep en daar kunnen we wat aan doen!'

2.    Mag ik even de trotse vader en oom zijn? 

3.    Corona, vertrouwen en autoriteit

Meer weten informatie over Onze vrijheid zit in een wurggreep is te vinden via de link.


27-06-2020