Gratis verzending vanaf €20

"Lessen in levenskunst helpen basisschoolkinderen en jongeren"


"Lessen in levenskunst helpen basisschoolkinderen en jongeren"

Eenzaamheid, achterstanden of een kwetsbare situatie thuis. Bij kinderen leidt deze coronatijd tot angst, stress en somberheid. Scholen worstelen met deze problematiek, maar ‘lessen in ademhaling’ en ‘levenskunst’ kunnen deze kinderen helpen. Een basisschool uit Rotterdam heeft hier positieve ervaringen mee. Daarover berichtte het televisieprogramma Eenvandaag maandagavond. Carolien Gravesteijn, auteur van Ouderschap is jongleren, kijkt hier niet van op. 
 

"Deze lessen zouden eigenlijk een essentieel onderdeel moeten worden van de lessen op scholen”, reageert Gravesteijn in het actualiteitenprogramma. De medeauteur van Ouderschap is jongleren is Lector Ouderschap en Ouderbegeleiding. Gravesteijn promoveerde op het aanleren van levensvaardigheden bij kinderen op school.
 
Gravesteijn vervolgt. "Lessen in levenskunst zorgen ervoor dat suïcide gedachten minder worden en dat kinderen beter in hun vel gaan zitten. Verder vertonen deze kinderen minder crimineel gedrag en leren ze beter. Het is wel belangrijk dat ouders er thuis ook aandacht aan kunnen besteden, omdat als iets op school wordt aangeleerd en thuis leren ze iets anders alles wat op school is geleerd, teniet wordt gedaan.”
  
De komende maanden kunnen met steun van een noodfonds zo'n 13.000 kinderen worden geholpen. Het volledige item is te zien op de website van Eenvandaag vanaf minuut 19.20.
 
Tips uit Ouderschap is jongleren die ouders direct kunnen toepassen. 
  • Gun jezelf de tijd om je kind te leren kennen. Dit doe je door bijvoorbeeld aan het eind van de dag met je kind de dag door te nemen, samen met een van je kinderen een spelletje te doen of samen op stap te gaan.
  • Maak gebruik van (de ervaring van) anderen. Je sociale contacten kun je goed gebruiken bij het opvoeden en bij de praktische en emotionele steun die je als ouder soms nodig hebt.
  • Werk samen met je partner en laat aan je kinderen zien dat je een team bent. Dit kun je bijvoorbeeld doen door elkaar openlijk te steunen in de gedragsregels. 
Meer boeken die kinderen en ouders kunnen helpen in deze tijd vind je hieronder: 

Nog meer handige boeken vind je hier. 


16-02-2021