Gratis verzending vanaf €20

Lifehacks voor meiden met autisme in het Jeugdjournaal


Lifehacks voor meiden met autisme in het Jeugdjournaal

'Autisme bij meisjes vaak pas laat ontdekt: 'Ik merkte dat ik anders was'

Dit vertelt Sterre (16 jaar) tijdens het Jeugdjournaal. Zij ontdekte pas op de middelbare school dat ze autisme heeft, terwijl ze op de basisschool al problemen had. Zij vertelt haar verhaal over het hebben van autisme en hoe belangrijk het is dat ze dit op school herkennen. Auteur Els Blijd-Hoogewys van Lifehacks voor meiden met autisme vertelt (vanaf 2.20) waarom het belangrijk is om autisme vroeg te herkennen op school, zodat meiden handvatten krijgen. Bekijk hier de video met Sterre en auteur Els Blijd-Hoogewys. 

Lifehacks voor meiden met autisme

Meisjes met autisme zijn een ondergesneeuwde groep. Hun autisme wordt nog vaak niet herkend, waardoor ze niet de handvatten krijgen voor hun dagelijks leven. Dit terwijl in de periode van 8 tot 18 jaar het leven behoorlijk ingewikkeld kan zijn. Meisjes met autisme kunnen hun handen vol hebben aan alle uitdagingen van het dagelijks leven.

Lifehacks voor meiden met autisme is een eigentijds en vlot geschreven boek voor meisjes en meiden met autisme. Het geeft informatie, tips en soms eenvoudige oefeningen voor allerlei thema’s waar deze meisjes in hun (dagelijks) leven tegenaan kunnen lopen: samenwerken, huiswerk maken, roddelen, keuzestress, overprikkeling, ingewikkelde gevoelens, puberteit, kleding, make-up, verliefdheid en seksualiteit. Het boek bestaat uit ruim veertig korte hoofdstukken over afgebakende onderwerpen. Ze beginnen steeds met het verhaal van een meisje op het primair onderwijs en een meisje op het voortgezet onderwijs met autisme. Daarna volgen informatie en weetjes, worden er tips gegeven voor de meisjes zelf, maar ook voor hun vriendinnen, ouders en leerkrachten. Dit zijn de zogenaamde ‘lifehacks’ die het leven wat makkelijker maken.

Ook hulpverleners kunnen dit boek goed gebruiken om meisjes inzicht en handvatten te geven hoe om te gaan met hun autisme in specifieke situaties. En het helpt bestaande opvattingen over autisme bij meisjes te verhelderen en waar nodig te nuanceren.

De auteurs van dit boek zijn ervaringsdeskundigen met autisme en/of behandelaren van meisjes met autisme. De redactie wordt gevormd door drie bestuursleden van het Female Autism Network of The Netherlands (FANN), allen werkzaam als psycholoog in het autismeveld.

De redactie

    Els Blijd-Hoogewys                          Marleen Bezemer                                      Audrey Mol

 

Lees meer over het boek


28-04-2021