Gratis verzending vanaf €20

Omgaan met strategische managementuitdagingen


Omgaan met strategische managementuitdagingen

Bij strategie gaat het om het maken van keuzes. De beste keuzes zijn onderscheidend. Ron Meyer heeft een model ontwikkeld op basis van negen uitdagingen waar management mee te maken heeft. In een onderhoudend verhaal gaat Harry Woldendorp hierop in. Hiervoor put hij onder meer uit zijn boek Organisaties ontwarren. Systemisch kijken, denken en doen binnen de gezondheidszorg. De negen management uitdagingen zijn:


Gebrek aan duidelijkheid

Gebrek aan duidelijkheid. Is het echt helder voor alle stakeholders wat de verandering inhoudt? Managers denken vaak dat het duidelijk is wat ze zeggen, maar dat betekent nog niet dat de ontvangers de boodschap even duidelijk interpreteren. Vaak voorkomende vormen van onduidelijkheid bij de stakeholders zijn:

  1. Onvoldoende specifiek. Vaak is de verandering zelf niet tastbaar genoeg gemaakt om actie te ondernemen. Het is onduidelijk wat er moet gebeuren, wanneer, hoe en door wie.
  2. Onvoldoende geloofwaardig. Veranderingen kunnen zo onrealistisch klinken dat ze niet serieus worden genomen. Het is onduidelijk of de stakeholders wel voldoende gedreven en betrokken zijn om de veranderingen door te voeren.
  3. Onvoldoende consistent. Veranderingen kunnen ook in strijd zijn met de andere prioriteiten van de stakeholders. Het is dan niet altijd duidelijk op welke doelstellingen ze eerst moeten focussen.

Gebrek aan veranderingsvermogen

Gebrek aan veranderingsvermogen. Is de organisatie werkelijk in staat om de beoogde veranderingen door te voeren? Zelfs als de vereiste verandering duidelijk is, hebben mensen misschien niet het potentieel om de nodige acties met succes uit te voeren. Vaak voorkomende drempels in een organisatie zijn:

  1. Onvoldoende flexibiliteit. Veranderingen kunnen worden bemoeilijkt doordat zaken gebetonneerd zijn in bijvoorbeeld langetermijncontracten, oudere systemen of vastgelegde investeringen. Dit maakt het switchen van de ene naar de andere status heel moeilijk.
  2. Onvoldoende middelen. Organisaties hebben soms niet de nodige materiële middelen, zoals geld, en/of de nodige immateriële middelen, zoals kennis, vaardigheden, netwerk en mindset.
  3. Onvoldoende leercapaciteit. Organisaties kunnen ook tekortschieten in het absorberen van externe kennis of weten bijvoorbeeld niet hoe ze al doende moeten bijsturen. Dit maakt leren bijzonder moeilijk.

Lees hier de volledige blog 

Hieronder een selectie van boektitels die kunnen helpen bij het ‘oplossen’ van managementuitdagingen

Organisaties ontwarren
Systemisch kijken, denken en doen binnen de gezondheidszorg
Arjen Jeninga & Harry Woldendorp
€ 26,00  |  ISBN 9789088508585  |  120 pagina's

Dit boek is onmisbaar voor iedereen die zich bezighoudt met het besturen en bestuderen van complexe organisaties in de zorg.

Lees meer & bestel!

 

Verwacht | De 7 Pijlers van succesvolle teamontwikkeling
Hogere teameffectiviteit en verbeterde teamperformance
Cor van Geffen
ISBN 9789085601326  |  Verschijnt april '22

Een boek voor veranderaars, teamcoaches, managers en teamleiders en iedereen die geïnteresseerd is in mogelijkheden om een team- of groepsproces te stimuleren of goed te begeleiden.

Lees meer!

Verwacht | Zie je Big Picture
Transformeer succesvol!
Harry Woldendorp, Thomas Woldendorp, Hubèrt de Groot & Chris Boven
€ 29,95  |  ISBN 9789085601609  |  140 pagina's | Verwacht maart '22

Dit boek is geschreven voor elke eigentijdse professional die eigenaar wil zijn van zijn of haar eigen transformatieproces en voor elke toekomstgerichte leider die medewerkers daarin wil begrijpen en faciliteren.

Lees meer & reserveer! 

De CEO fluisteraar
Reflecties op leiderschap, leven en verandering
Prof.dr. Manfred F.R. Kets de Vries
€ 42,50  |  ISBN 9789085601111  |  256 pagina's

In dit zeer persoonlijke en onderhoudende boek biedt Manfred Kets de Vries, een van de "goeroes" op het gebied van leiderschapsstudies, zijn gedachten over leiderschap en leven, reflecties geschreven voor leidinggevenden en de mensen die met hen omgaan.

Lees meer & bestel! 

De kern van leiderschap
Verklaringen en verzinsels
Jo Caris
€ 34,90  |  ISBN 9789085601135  |  256 pagina's

Dit boek is het resultaat van een analyse van zeer veel, uiteenlopend onderzoek, interviews met en uitspraken van managers, bestuurders en toezichthouders en van de jarenlange ervaring van de auteur in verschillende bestuurlijke functies. Het levert interessante inzichten op en een bruikbaar en helder model om leiderschapsvormen en -capaciteiten mee te bepalen.

Lees meer & bestel! 

Weetnietkunde
Ontspannen omgaan met onzekerheid en ongemak (voor leiders en andere vakmensen)
Willem de Vos & Marian Timmermans
€ 24,90  |  ISBN 9789085601173  |  184 pagina's

"Het beschrijft goed onderbouwd en met veel humor de problemen van bestuurders en managers bij hun dagelijkse besluiten, de valkuilen, maar ook hoe je vanuit je eigen kwetsbaarheid toch zo goed mogelijk in lastige situaties kunt opereren."
- Drs. Roel Wever, burgemeester van Heerlen.

Lees meer & bestel!


27-01-2022