Gratis verzending vanaf €20

Dirk den Hollander koninklijk onderscheiden


Dirk den Hollander koninklijk onderscheiden

Dirk den Hollander is op 31 augustus benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij ontving de onderscheiding uit handen van burgemeester Elly Blanksma –van den Heuvel bij stichting Nei Skoen in Helmond.

 

In de afgelopen 25 jaar heeft hij  via Storm-Rehabilitatie en later de Rino (Utrecht) talloze professionals opgeleid en daarmee de langdurige geestelijke gezondheidszorg in Nederland en België een ander gezicht gegeven. Hij heeft een revolutionaire invloed gehad op de wijze waarop hulpverleners in binnen- en buitenland binnen de psychiatrie zorg verlenen aan kwetsbare mensen met psychische problemen. Hij is een innovator, die voortdurend nieuwe inzichten uit praktijk en wetenschappelijk onderzoek integreert.

Zo is hij een van de grondleggers van de psychosociale rehabilitatiebeweging in Nederland. Dit is een beweging die ernaar streeft de zorg voor mensen met langdurige psychiatrische aandoeningen te verbeteren door een meer humane benadering. Deze principes vertaalde hij naar een praktische methodiek: het Systematisch Rehabilitatiegericht Handelen (SRH). Hierover schreef hij vele boeken en artikelen die in meerdere talen zijn uitgebracht.

Daarnaast stond hij mede aan de wieg van CARe Europe, een Europees netwerk dat zich inzet voor ondersteuning van mensen met psychische kwetsbaarheid bij herstel en re-integratie in de samenleving, met name in armere landen. Voor de oprichting van CARe Europe zette hij zich al vele jaren belangeloos in om met name mensen in Oost-Europese landen te helpen de geestelijke gezondheidszorg te vernieuwen.

Douglas Bennet Award
In 2010 ontving Dirk, samen met Jean-Pierre Wilken, de tweejaarlijkse Douglas Bennet Award, toegekend voor de voorbeeldige en inspirerende bijdrage aan het bevorderen van de kwaliteitsverbetering in de behandeling, rehabilitatie en herstelondersteuning aan mensen met ernstige psychische aandoeningen.

Stichting Nei Skoen
In 2012 richtte hij mede de stichting Nei Skoen in Helmond op. De stichting heeft als doel het bevorderen van maatschappelijke integratie en participatie van mensen.  


04-09-2018