Gratis verzending vanaf €20

NIEUW | Wie moet er passen? Korczak voor passend onderwijs


NIEUW | Wie moet er passen? Korczak voor passend onderwijs

‘Ik wil het wel, natuurlijk, maar hoe moet dat nou in zo’n grote groep? Dat lukt toch niet binnen dit systeem?’

Een hartenkreet van menig leraar die passend onderwijs wil geven. Leraren willen het beste voor ieder kind, maar hoe doe je dat en wat is het beste? Wat de verwezenlijking van ‘passend onderwijs’ misschien wel het meest in de weg staat, is het ontbreken van een goed beeld van waar we mee te maken hebben: de leerling en de leraar als levende mensen, als subjecten, met ieder zijn eigen intenties en ervaringen die niet zomaar te modelleren zijn met methoden en procedures. Het zijn de mensen die het doen, hoe zij denken en wat zij voor elkaar mogelijk maken.


Klik hier om direct Wie moet er passen te bestellen? 

Grondlegger van de rechten van het kind

Arie en Edith de Bruin laten zich leiden door de ideeën van Janusz Korczak, grondlegger van de rechten van het kind. Zij laten de lezer op verrassende wijze kijken naar kinderen die soms niet in het systeem van ons regulier onderwijs passen, maar daar toch een plek verdienen om tot hun recht te kunnen komen. Met deze blik van Korczak kijken de schrijvers naar de verlegenheid die ‘passend onderwijs’ in ons land nog steeds kent en laten zien dat dat niet hoeft. Het kan anders door anders te kijken en te luisteren naar je leerlingen.

Vele, mooie voorbeelden
Met de vele, mooie voorbeelden uit de dagelijkse onderwijspraktijk houden de auteurs op een innemende wijze de lezer een spiegel voor met de vraag om anders te kijken en te luisteren. Dit met een grote kans dat je een ander kind ziet.

Miniconferentie; meld aan!
Het boek Wie moet er passen? Korczak en passend onderwijs is tot stand gekomen via De Janusz Korczak Stichting. Op woensdag 21 september wordt in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht een miniconferentie gehouden over Passend Onderwijs waar het boek zal worden gepresenteerd. Aanvang 14.00 uur. Nadere informatie: Uitnodiging mini-conferentie.

Over de auteurs
Arie de Bruin is leraar en pedagoog. Hij is momenteel voorzitter van de Janusz Korczak Stichting in Nederland en werkzaam voor diverse onderwijsprojecten.

Edith de Bruin is Onderwijsspecialist Cluster 3 PO en medewerker Meldpunt Thuiszitters VO bij SWV (Noordelijke) Drechtsteden. Binnen haar werk heeft ze altijd veel te maken gehad met de diversiteit van kinderen in de breedste zin van het woord. Zij zoekt overal naar mogelijkheden voor passend onderwijs voor elk kind.

Klik hier om direct Wie moet er passen te bestellen? 


09-08-2022