Gratis verzending vanaf €20

Eén derde van vrouwen heeft te maken met dwingende controle in relatie


Eén derde van vrouwen heeft te maken met dwingende controle in relatie

Uit een poll onder 3300 vrouwen en mannen uit het Verenigd Koninkrijk is gebleken dat één derde van de vrouwen tussen de 25 en 64 jaar te maken heeft gehad met een vorm van dwingende controle. Hetzelfde geldt voor 23% van de vrouwen tussen de 18 en 24 jaar.

Uit de poll die is uitgevoerd door BBC News en YouGov blijkt ook dat bijna de helft van de vrouwen emotioneel en psychologische mishandeling heeft ervaren. In een andere studie analyseerde de Manchester Metropolitan University meer dan 300 moorden als gevolg van huiselijk geweld in Engeland en Wales tussen 2012 en 2018. In de gevallen waarbij het slachtoffer gedood werd door hun huidige of ex-partner had meer dan de helft te maken met dwingend en controlerend gedrag in de relatie. 

Dwingend en controlerend gedrag, of dwingende controle of intieme terreur, is een patroon van psychologische mishandeling en intimidatie bedoeld om het slachtoffer leed toe te brengen en bang te maken. Het komt vaak voor naast andere vormen van huiselijk geweld. Dwingende controle is sinds 2015 een strafbaar feit in het Verenigd Koninkrijk.

Uit data blijkt dat het lastig is om daders hiervoor te vervolgen. In het jaar van maart 2020 tot maart 2021 legde de politie 33.954 instanties van dwingende controle vast in Engeland en Wales, maar in dezelfde periode waren er maar 373 veroordelingen. Daarnaast zijn er zorgen dat dwingend en controlerend gedrag veelal ondergerapporteerd is.

Dwingende controle in relaties heeft een enorme impact op mensen die dit meemaken terwijl ze zelf vaak niet doorhebben waar ze in zitten. Ook voor hulpverleners is het lastig om de dynamiek in afhankelijkheidsrelaties te herkennen. Op het 9e Jaarcongres Huiselijk Geweld staat intieme terreur centraal en bespreekt Jeannette Schasfoort in haar plenaire lezing wat de gevolgen zijn voor slachtoffers en hoe hulpverleners intieme terreur kunnen herkennen. In haar deelsessie 'Manipulaties die plegers inzetten in de relatie' gaat zij in op de verschillende manieren van manipuleren die ingezet worden door plegers. 

Meer informatie over het congres leest u hier: www.huiselijkgeweldcongres.nl

Bron: BBC News

 

Bekijk hieronder onze leestips.

Sozio - Huiselijk en seksueel geweld

€ 14,95  |  ISBN 9789085601654  |  112 pagina's

Lees meer & bestel 

Sozio - Huiselijk geweld

€ 14,95  |  ISBN 9789085601081  |  96 pagina's

Lees meer & bestel

 

 


27-09-2022