Gratis verzending vanaf €20

'Docenten overwerkt én leerlingen overstrest'


'Docenten overwerkt én leerlingen overstrest'

Veel leerkrachten ervaren stress en vermoeidheid. Het probleem wordt steeds groter. Het aantal medewerkers dat uitvalt met een burn-out is het grootst in het onderwijs. Ook leerlingen ervaren stress. Liefst 46 procent heeft hier last van, constateerde het Trimbos Instituut eerder. Albert Mark van Leeuwen pleit daarom in de Volkskrant voor een ‘goedkope oplossing’ om leraren en leerlingen te beschermen.

“We moeten schoolleiders, docenten en leerlingen beschermen. Ten eerste door de smartphone te verbieden in school, de hele school. School is dé plek om je te ontwikkelen tussen je gelijken, dat is al lastig genoeg zonder telefoon. Leerlingen zitten nu niet met elkaar, maar slechts naast elkaar in de klas”, schrijft hij in een opiniestuk. Hij vervolgt: “Ten tweede moet elke school de app van het leerlingvolgsysteem verbannen. Omdat die app elk cijfer, elk te-laat-briefje en elke afwijking van de norm trillend vermeldt aan de leerling en tegelijk doorsnitcht aan de ouders. Verbied ten derde het maken van huiswerk buiten kantooruren, gun die kids hun jeugd.”

Handzame boeken voor leraar en leerling
Dat stress bij leerlingen én docenten toeneemt, zette Francine Jellesma er (mede) toe om Het slimme ontspanningsboek te schrijven. Dit boek helpt om bij leerlingen stress te verminderen. Dit jaar verscheen van haar hand een Ontspanning voor leerkrachten. Een zelfhulpboek om stress te verminderen. Jellesma studeerde kinderpsychologie, promoveerde daarna binnen de kinderpsychologie en maakte vervolgens de overstap naar pedagogiek.


 

 

 

 

 

 

 

Lees hier het volledige artikel dat verscheen in de Volkskrant

 


10-01-2023