Gratis verzending vanaf €20

Nationale Voorleesontbijt 2023 en Stichting De Jonge Nieuwkomers: wethouders lezen voor


Nationale Voorleesontbijt 2023 en Stichting De Jonge Nieuwkomers: wethouders lezen voor

Voor de jonge nieuwkomers van De Fakkel wordt 25 januari extra speciaal. Nadat zij in hun pyjama voor het Voorleesontbijt aanschuiven, worden zij voorgelezen door twee wethouders. Tijdens het Nationale Voorleesontbijt wordt voorgelezen uit prentenleesboek Kat Kaat is weg. Ook ontvangt de school een speciaal pakket dat kinderen helpt om spelenderwijs sneller Nederlands te leren. De Fakkel van basisschool Het Rinket in Heemskerk is een centrale opvangklas voor nieuwkomers. De actie komt tot stand in samenwerking met de stichting De Jonge Nieuwkomers.

Stichting De Jonge Nieuwkomers vraagt het komende Nationale Voorleesontbijt op 25 januari aanstaande aandacht om jonge nieuwkomers spelenderwijs snel aan het praten en lezen te krijgen. Dat stimuleert de stichting onder andere met door hen specifiek ontwikkelde prentenleesboeken, zoals Kat Kaat is weg (auteur Joke de Jonge, illustraties Juliette de Wit, verschenen bij Uitgeverij SWP).

Stichting De Jonge Nieuwkomers krijgt ‘warme ondersteuning’ van onder anderen Dieuwertje Blok en Marjolein Moorman.



#voorlezenmaaktjeleuker
“We roepen nieuwkomersleerkrachten en voorlezers op om aan nieuwkomers prentenleesboek Kat Kaat is weg voor te (laten) lezen, omdat dat specifiek voor hen ontwikkeld werd. En liefst ook om daar via #voorlezenmaaktjeleuker melding van te maken of andere media-aandacht voor te zoeken”, vertelt De Jonge.

De auteur legt vervolgens uit dat prentenleesboeken drie kenmerken hebben:

  • Omdat kleurige beelden sneller binnenkomen dan woorden, vormen die de basis;
  • Losse woorden dienen om hen snel aan de praat te krijgen en prikkelen de leeslust;
  • Met die leeslust kan meteen iets gedaan: doelbewust sluit de tekst aan bij AVI 3 (het niveau van beginnende lezers), zodat kinderen het heel vlot zelf kunnen lezen.

Speciale voorleestekst voor Nationale Voorleesontbijt
Voor het Nationale Voorleesontbijt heeft De Jonge een voorleestekst (deze is te vinden op de boekpagina van Uitgeverij SWP, onder de audio), voor wie de originele tekst te lang vindt en AVI3 te beperkt.

Actie boektraktatie en speels pakket

“Verder is op die dag een grootscheepse Actie Boektraktatie: honderden prentenleesboeken worden het land in geslingerd om er na het voorlezen ruim 10 nieuwkomersklassen op te trakteren”, vervolgt De Jonge. “Daarnaast wordt aan een aantal scholen een schenking gedaan, in de vorm van een samengesteld speels pakket, waarin naast prentenleesboeken een spelletje bij beide boeken, beschilderde poppetjes voor een verteltafel en een toneelleesboekje voor beginnende lezers. Dat totaalpakket met vernieuwend materiaal kan in de school rouleren en jarenlang voor nieuwkomers worden ingezet.”

Kat kaat is weg wordt onder meer uitgedeeld op scholen in Amsterdam, Deventer, Dronten, Heemskerk, Hengelo, Hilversum, Rotterdam, Sneek, Texel, Utrecht en Wageningen.

Afgelopen weekend zat auteur Joke de Jonge bij De Taalstaat (Radio 1, beluister het fragment hier) en vertelde zij over De Nationale Voorleesdagen en haar boek Kat Kaat is wegLees hier meer over Stichting De Jonge Nieuwkomers. 


23-01-2023