Gratis verzending vanaf €20

Gebruik 'De wereld van Luuk' als voorlichtingsmateriaal in onderwijs


Gebruik 'De wereld van Luuk' als voorlichtingsmateriaal in onderwijs

 "Autisme is al een oud begrip en ook verouderd", merkt Martine Delfos op in de 7e druk van De Wereld van Luuk. Daarom spreekt zij in deze recent verschenen druk niet meer van autisme (ASS), maar van een atypische ontwikkeling (ATO).

Martine: "We hebben een nieuwe naam, omdat de wetenschap ons ook verder heeft gebracht. Het is geen stoornis, geen defect, alles kan ontwikkeld worden, maar de volgorde is anders. Mensen met ATO beginnen hun ontwikkeling met denken en zijn eerst erg geïnteresseerd in hoe de wereld en mensen in elkaar zitten en minder in hoe je tegen elkaar moet doen (sociaal). Door hun ontwikkelde denken zijn kinderen met ATO vaak vroegwijs; ze lijken daardoor ouder dan kinderen van hun leeftijd.

Door hun achteraanhobbelende kennis van de sociale omgang komen ze op dat vlak jonger over dan dat ze zijn. (...) Daardoor worden deze kinderen vaak niet begrepen, terwijl ze zelf alles zo graag begrijpen. Ze kunnen zich echter verder ontwikkelen, als hen uitgelegd wordt hoe het in elkaar zit. Kinderen met ATO zijn snelle denkers, maar denken veel en doordat ze steeds merken dat ze niet begrepen worden en mensen het niet goed vinden wat ze doen, voelen ze zich steeds slechter. Hun zelfbeeld wordt vaak steeds negatiever."

Bruikbaarheid in onderwijs
De wereld van Luuk is een therapeutisch verhaal voor kinderen van ongeveer 6 tot 10 jaar. Het is bedoeld voor kinderen met autisme (ASS) / atypische ontwikkeling (ATO). Het verhaal kan worden gebruikt op scholen als voorlichtingsmateriaal over autisme/atypische ontwikkeling en hoe ermee om te gaan. Martine: "Voor het onderwijs is het belangrijk om te weten dat deze kinderen geen herhaalhersenen hebben, maar hersenen die willen begrijpen. Hierdoor zijn ze leergierig en willen graag uitleg, maar kunnen daarentegen weinig uit de voeten met herhaling. Het tafeldiploma is vaak een onmogelijke taak die beter niet afgedwongen wordt, neem hier liever genoegen met: 'zo goed mogelijk'."

De auteur, Martine Delfos, is psycholoog en heeft verscheidene boeken op het gebied van autisme op haar naam staan.

Bestel hier direct De Wereld van Luuk (paperback uitgave + gratis e-book en luisterversie)

Bekijk hier het inkijkexemplaar

  • Meer lezen over het werk van Martine Delfos? Bekijk deze folder

23-05-2023