Gratis verzending vanaf €20

'Bijna de helft van long covid patiënten gebruikt alternatieve geneeswijzen'


'Bijna de helft van long covid patiënten gebruikt alternatieve geneeswijzen'

Uit onderzoek van C-Support blijkt dat 44 procent van de Long Covid-patiënten gebruik maakt van alternatieve behandelingen om hun klachten te verminderen. Dat zegt medisch adviseur van C-support Alfons Olde Loohuis in Dit is de Dag. "Dit is een heel groot probleem. Heel veel mensen hebben Long Covid en wij krijgen regelmatig de vraag of ze niet iets alternatiefs kunnen proberen."

Uit het onderzoek, uitgevoerd door het Erasmus MC, blijkt ook dat 63 procent van de ondervraagde behandelingen uit eigen zak heeft betaald omdat ze niet worden vergoed door de zorgverzekeraar. Bijna een derde gaf in het afgelopen jaar zelfs meer dan 1000 euro uit aan behandeling tegen Long Covid. C-suppport, de organisatie die Long Covid-patienten bijstaat maakt zich grote zorgen over deze cijfers. Veertig procent van de ondervraagde geeft ook aan zorg of ondersteuning tegen klachten te mijden vanwege de hoge kosten.

Patiënten met Long Covid maken vooral gebruik van osteopathie en acupunctuur (beiden 31%) maar ook onbekendere behandelingen zoals: craniosacraal therapie en bioresonantie. Volgens Olde Loohuis kan het soms goed zijn als Long Covid-patiënten iets alternatiefs proberen maar er zitten volgens hem ook gevaren aan: "Het is riskant en soms gevaarlijk. Maar met middelen zoals ivermectine is dat onverantwoord."

Bron: Dit is de dag EO

Drexhage legt in zijn boek Immuno-psychiatrie uit hoe het immuunsysteem, het brein en het hormonale stelsel bij stress samenwerken. Hij verklaart psychiatrische aandoeningen, auto-immuunziekten en ook long-COVID vanuit een ontregelde samenwerking: een immuunsysteem-uit-balans. Hij verwacht dat hierdoor diagnoses in de toekomst anders en scherper zullen worden gesteld. En daarmee openen zich nieuwe wegen voor een betere behandeling.

 

 

Immuno-psychiatrie
Het immuunsysteem-uit-balans als oorzaak van psychiatrische aandoeningen

Prof. dr. Hemmo A. Drexhage, Beatrice Keunen & Bernadette Wijnker-Holmes
ISBN 9789085602286 | 208 pagina's 

Lees meer & bestel!

 

 


13-07-2023