Gratis verzending vanaf €20

Immuno-psychiatrie

Het immuunsysteem-uit-balans als oorzaak van psychiatrische aandoeningen

Prof. dr. Hemmo A. Drexhage   Beatrice Keunen   Bernadette Wijnker-Holmes  

ISBN 9789085602286 | 208 pagina's | Paperback | 2e druk, 2023
5% studentenkorting
bij aanschaf van minimaal twee verschillende studieboeken

Omschrijving

Psychiatrische aandoeningen veroorzaken veel leed. Gangbare verklaringen voldoen maar ten dele. In de immuno-psychiatrie worden psychiatrische stoornissen, zoals ernstige depressie, bipolaire stoornis, schizofrenie en autisme verklaard vanuit een immuunsysteem-uit-balans. De immuno-psychiatrie – een nieuwe wetenschap die met dit boek in Nederland wordt geïntroduceerd – ontrafelt hoe dit werkt en wat we er, voor zover dat nu al mogelijk is, aan kunnen doen.

Hemmo Drexhage neemt de lezer mee in zijn zoektocht naar de relatie tussen het immuunsysteem en het brein. Hij legt uit hoe het immuunsysteem, het brein en het hormonale stelsel bij stress samenwerken. Hij verklaart psychiatrische aandoeningen, auto-immuunziekten en ook long-COVID vanuit een ontregelde samenwerking: een immuunsysteem-uit-balans.
Drexhage verwacht dat hierdoor diagnoses in de toekomst anders en scherper zullen worden gesteld. En daarmee openen zich nieuwe wegen voor een betere behandeling.

Deze uitgave richt zich op de lezer die zoekt naar de oorzaken van psychiatrisch lijden. Daarnaast geeft het nieuwe inzichten aan (aanstaande) professionals, die beroepshalve in de immuno-psychiatrie zijn geïnteresseerd (geneeskunde, psychologie, farmacologie, biomedische wetenschappen, gezondheid en leven).
Er is ook aandacht voor onderbouwde leefstijl- en opvoedtips, die een gestoorde immuunbalans gunstig beïnvloeden en daarmee het psychiatrisch lijden wat kunnen verlichten.

Prof. dr. Hemmo Drexhage, arts en emeritus hoogleraar medische immunologie, werkt samen met Bernadette Wijnker-Holmes, psycholoog en schrijver, aan kennisverspreiding vanuit het EU-onderzoek Moodstratification. Beatrice Keunen is schrijfster, journalist met als specialisaties opvoeding, onderwijs en ontwikkelingsproblematiek, en oud-hoofdredacteur van Balans Magazine.

 

Recensies

''Het boek behandelt een boeiende discipline die nog volop in groei is. De auteur doet dit op een zo toegankelijk mogelijke manier zonder de complexiteit van het lichaam uit het oog te verliezen. Anders dan verwacht blijkt deze discipline mensen met een psychische kwetsbaarheid niet te herleiden tot louter een biologisch systeem dat uit evenwicht is. De hoofdstukken bieden soms ook boeiende aanzetten tot uitwegen daar waar er bij gedragswetenschappen al eens vastgelopen wordt.''
- Uit een recensie van Psyche, jaargang 35 nr. 2 (2023)

''Drexhage is erin geslaagd om een moeilijk onderwerp uit te leggen in heldere taal. Hierdoor is zijn boek ook toegankelijk voor niet-medici. Voor wie wil, is er een verdiepend gedeelte met meer (ingewikkelde) details. Een aanrader voor zowel mensen met een psychische aandoening en hun naasten, als voor professionals.''
- Uit een recensie van Ypsilon Nieuws, 2 2023

''Gaandeweg het boek wordt het volstrekt duidelijk dat Drexhage ruim voldoende argumenten aandraagt die door wetenschappelijk onderzoek worden ondersteund om de subtitel van het boek “het immuunsysteem-uit-balans als oorzaak van psychiatrische aandoeningen” hard te maken. Daarmee worden mogelijk nieuwe wegen ontgonnen die leiden tot andere behandelopties van ernstige psychiatrische problematiek.

Interessante ontwikkelingen dus die door Drexhage begrijpelijk en voor de liefhebbers gedetailleerd op papier worden gezet. Hij doet dat genuanceerd en expliciet met de nodige voorbehouden. Dat alles maakt het een boek dat het bestuderen waard is en je aan het denken zet als je je bezig houdt met de verschillende denken-en-doen richtingen die de psychiatrie rijk is.''
- Uit een recensie van GGZTotaal, 2023

''Het hele boek is een sterk fundament voor de introductie van immuno-psychiatrie. (...) Hoewel immuno-psychiatrie nog in de kinderschoenen staat en er nog veel meer onderzoek gedaan moet worden, biedt deze wetenschap een nieuw inzicht in psychiatrische stoornissen. Drexhage laat naar mijn mening met zijn boek zien dat het immuunsysteem-uit-balans een verklaring kan bieden voor ernstige psychiatrische stoornissen en zo een bijdrage kan leveren aan het verminderen van het lijden van deze patiënten. En dat maakt dit boek van grote waarde.''
- Uit een recensie van Tijdschrift Positieve Psychologie, 2023

 

Nieuwsbrief

Kies 1 of meerdere onderwerpen: