Gratis verzending vanaf €20

Kinderopvangwetenschapper Elly Singer (1948-2023) overleden


Kinderopvangwetenschapper Elly Singer (1948-2023) overleden

Op 7 september jl. is Elly Singer overleden. Zij was universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. Ze bestudeerde de geschiedenis van de ontwikkeling en zorg voor jonge kinderen: de relaties tussen sociaal beleid, leerplanontwikkeling en wetenschap. Als senior onderzoekerwas ze betrokken bij actieonderzoeksprojecten op het gebied van spelcurricula en professionalisering. Zij was projectleider en co-auteur van het Nederlandse pedagogisch raamwerk voor kinderopvang; en het Nederlandse pedagogisch raamwerk Diversiteit in kinderopvanggroepen van 0 – 13 jaar. 

Haar dood volgde op een serie onverwachte herseninfarcten in oktober vorig jaar.  Vanaf dat moment kon ze niet meer zelfstandig wonen; bewegen en spreken werden ernstig belemmerd. Dit noodlot bracht ontzetting teweeg in haar familie maar uiteraard ook in haar professionele kinderopvangnetwerk waar zij decennialang een prominente rol in heeft gespeeld en vele vriendschappen onderhield. Elly was een oorspronkelijke denker en ze speelde een hoofdrol bij pedagogisch onderzoek naar kinderen op het kinderdagverblijf al sinds een periode waarin de kinderopvang nog in de kinderschoenen stond. 

Het is dit jaar 30 jaar geleden dat SWP haar boek 'Kinderopvang: goed of slecht?' liet verschijnen. En de relatie met Elly is altijd gebleven met boeken, artikelen in Kiddo, bij congressen in de jaren '90 tot en met haar plenaire bijdrage aan een congres van Kinderrijk in april 2022. Het ontijdige noodlot dat haar trof voelt wreed. Vanaf dat moment hebben Anja Hol en Anke van Keulen regelmatig bezoeken aan haar gebracht om steun te bieden en verhalen en brieven voor te lezen die vrienden en relaties voor Elly hadden opgesteld. Maar de wetenschap dat er geen herstel mogelijk was bleef. 

Betekenis en verdiensten

Op 22 mei werd op het kantoor van SWP een rondetafelgesprek georganiseerd om de verdiensten van Elly te bespreken. Naast Anja Hol en Anke van Keulen waren Dorian de HaanLoes Kleerekoper, Kok van der Meer, Mehrnaz Tajik, Margreet Venema hierbij aanwezig. Maaike Vaes maakte van de bijeenkomst een gespreksverslag dat in de aankomende editie van BBMP deze maand wordt gepubliceerd.

 

Condoleance

Op dinsdag 12 september tussen 19.00 en 20.30 uur er is gelegenheid om de familie te condoleren en voor de laatste keer afscheid te nemen van Elly.

Locatie: Oosterleker kerkje, Oosterleek 9, Oosterleek

 

 

 

 

 


10-09-2023