Gratis verzending vanaf €20

Long COVID - Ook qua medicatie wordt het dus niet: One size fits all!


Long COVID - Ook qua medicatie wordt het dus niet: One size fits all!

Prof. dr. Hemmo A. Drexhage is verbonden aan de afdeling Immunologie van het ErasmusMC in Rotterdam en is werkzaam op het gebied van de klinische en medische immunologie. Bij Uitgeverij SWP verscheen dit jaar zijn boek 'Immuno-psychiatrie'. In dit artikel vertelt hij over zijn visie op Long COVID. 

''Long COVID presenteert zich als een zeer divers ziektebeeld, waarbij er bij verschillende patiënten verschillende beelden overheersen, zoals vermoeidheid, malaise na inspanning, hartproblemen bij overeind komen, concentratie problemen, depressie en/of reukproblemen.
Maar één oorzaak: COVID-19 infectie!!

Het bonte beeld wordt verklaard doordat het virus een scala aan immuun, immuun-stolling en immuun-brein veranderingen kan geven, afhankelijk van de constitutie van de patiënt voor de infectie (genen, eerdere infecties, geslacht, overgewicht, ouderdom, enzovoort).
Op die manier ontstaan allerlei afwijkende immuunstaten: de één meer gekenmerkt door een te snelle veroudering van immuuncellen, de volgende door een verhoogde ontstekingsstaat met of zonder kleine stollingsverschijnselen in de kleine vaten, de ander door allerlei auto-immuunreacties, en weer een andere door meer laaggradige ontsteking van het brein en mogelijk andere weefsels (spieren).

Een erg divers beeld niet te vangen in een simpele test. Ik denk dat batterijen van testen moeten worden uitgeprobeerd om alle immuun-trombotische-brein veranderingen te vangen en te linken aan symptomen van post-COVID. Ook qua medicatie wordt het dus niet: One size fits all!''

 

 

Immuno-psychiatrie
Het immuunsysteem-uit-balans als oorzaak van psychiatrische aandoeningen

Prof. dr. Hemmo A. Drexhage, Beatrice Keunen & Bernadette Wijnker-Holmes
ISBN 9789085602286 | 208 pagina's 

 

 

 

 

 


13-09-2023