Gratis verzending vanaf €20

Vier op de tien mensen weten niet wat ze moeten regelen na scheiding


Vier op de tien mensen weten niet wat ze moeten regelen na scheiding

Het aantal echtscheidingsaanvragen laat na de zomermaanden al jaren een piek zien. Bij een relatiebreuk komt veel kijken, ook financieel. Deze zomer is in opdracht van de Belastingdienst onderzoek gedaan onder mensen die in de afgelopen 5 jaar gescheiden zijn, om hen zo goed mogelijk op weg te kunnen helpen. Wat blijkt? Bijna 4 op de 10 mensen weten na een relatiebreuk niet wat ze moeten regelen voor hun belastingzaken. 

Uit de peiling blijkt onder meer dat bijna de helft van de mensen na de scheiding meer financiële zorgen heeft dan vóór de scheiding. “Na een scheiding is het handig om een paar belastingzaken meteen te regelen. Denk bijvoorbeeld aan het wijzigen of aanvragen van een voorlopige aanslag, uitzoeken of je samen of alleen aangifte inkomstenbelasting wil doen en het invullen van de scheiden-checklist. Dat geeft overzicht en je weet waar je financieel aan toe bent”, zegt Naziema Bodha, medewerker van de Belastingdienst.

Als je uit elkaar gaat, moet je een hoop regelen - zeker als je samen kinderen of een koophuis hebt. Uit onderzoek van de Belastingdienst blijkt dat slechts 3 op de 10 stellen vooraf financiële afspraken op papier heeft gezet. Het maken en vastleggen van financiële afspraken tijdens een scheiding is niet verplicht, maar wel aan te raden. De Belastingdienst biedt daarom een scheiden-checklist aan, waarmee je op een rij zet wat je aan belastingen en toeslagen moet regelen als je gaat scheiden.

Wijzig je voorlopige aanslag of vraag er één aan

Om financiële verrassingen te voorkomen, hadden 4 op de 10 mensen met een voorlopige aanslag deze eerder willen aanpassen dan ze deden. Naziema: “Als je situatie verandert, zoals na een scheiding, heeft dat ook gevolgen voor de bedragen die je terugkrijgt of moet betalen. Door je voorlopige aanslag aan te passen na je scheiding, betaal of krijg je elke maand een bedrag op basis van je nieuwe situatie. Zo weet je waar je financieel aan toe bent. Heb je nog geen voorlopige aanslag? Dan kan je er één aanvragen op belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag.”

Doe samen of apart aangifte

Ook wisten bijna 4 op de 10 gescheiden mensen niet dat ze de keuze hadden om de aangifte inkomstenbelasting over het jaar van de scheiding samen of apart te doen en wist de helft niet welke aftrekposten ze konden opgeven. Ruim de helft wist ook niet voor welke heffingskortingen ze in aanmerking kwamen na de scheiding. Als je ervoor kiest om het hele jaar van de scheiding nog als fiscaal partners aangifte inkomstenbelasting te doen, is het voordeel dat je de inkomsten en aftrekposten nog eenmaal gunstig kunt verdelen. Naziema: “Je kunt over het jaar van de scheiding nog samen aangifte inkomstenbelasting doen als fiscaal partners. Aangifte doen als fiscaal partner kan ook apart van elkaar, maar het meest handig is om dit samen te doen. Daarmee verminder je de kans op fouten. Houd bij je keuze wel rekening met de mogelijke gevolgen voor toeslagen, heffingskortingen en eventuele drempelbedragen. Zoals bij zorgkosten.”

Wil je weten wat voor jou het beste is? Maak een proefberekening over het jaar van de scheiding met en zonder de inkomsten van je partner. Dit doe je door als proef de voorlopige aanslag in te vullen op Mijn Belastingdienst, zonder deze te verzenden. Maak ook voor je toeslagen een proefberekening.

Bron: Belastingdienst.nl
 

Bekijk hieronder onze boekentips over scheiden:


Rechtspraak - Kromspraak

Beslissen over kinderen na scheiding

Liesbeth Groenhuijsen
€ 32,90 | ISBN 9789085602002 | 272 pagina's 

Lees meer & bestel

 

Geweldloos verzet in therapie en bij conflicten​
De psychologie van demoniseren


Nahi Alon & Prof. dr. Haim Omer
€ 35,95  |  ISBN 9789088509926 |  208 pagina's

Lees meer & bestel

 

Van woede naar redelijkheid
Emoties, dilemma's en erkenning bij scheiden, nieuwe partner en samengesteld gezin

Corrie Haverkort
€ 34,00  |  ISBN 9789088508615  |  232 pagina's

Lees meer & bestel

 

Hulpverlening bij scheiding
Handvatten voor professionals

Ruth Willems
€ 22,00  |  ISBN 9789088508974  |  128 pagina's

Lees meer & bestel

 

Ruzie in de relatie

Friedrich Glasl, Lianne van Lith & Jocelyn Weimar
€ 24,90  |  ISBN 9789088506796  |  216 pagina's

Lees meer & bestel

 

 

Partners door dik en dun
Het groeiboekje voor ouders als partners

Lianne van Lith & Mr. Marieke Lips
€ 14,95  |  ISBN 9789085600855  |  136 pagina's

Lees meer & bestel


 

Stoppen als partners, doorgaan als ouders
Een echtscheidingsleidraad

Aleide Hendrikse-Voogt
€ 26,00  |  ISBN 9789088507021  |  184 pagina's

Lees meer & bestel

 


11-10-2023